Makea leivonta,  Ruoka

Toscanalaiset kännikeksit eli keksit punaviinistä

Onko kaikki jo keksitty? Tätäkin mietin, kun törmäsin kännissä oleviin kekseihin, italiaksi biscotti ubriachi. Ubriaco todella merkitsee italiaksi humalaista, eli näin on näille kekseille päässyt käymään! Hyvässä seurassa ne kuitenkin ovat: Toscanassa, erityisesti maailmankuululla Chiantin viinialueella tunnetut punaviinikeksit ovat hörpänneet paikallista viiniä, luonnollisesti.

Toscanaan viinitynnyrien äärelle minut johdatteli toscanalainen klassikko, Pinokkion eli Pinocchion luoja Carlo Collodi, joka syntyi ja kuoli Toscanan alueen pääkaupungissa Firenzessä. On tietysti täysin aiheellista kysyä, miten lastenkirjasta voi tulla mieleen viini! Mutta kyllä itse lapsi–puunukke Pinokkiokin popsi Sinisen Haltiattaren tarjoaman ruusuliköörikonvehdin, ja eikös vain Pinokkion isän Geppettonkin nenä punoittanut…? Hain vatsassa hän ravitsi itseään viinillä, rusinoilla ja sokerilla. Puolustuksekseni voin myös sanoa, että punaviinikeksit ovat aivan lapsellisen helppoja tehdä!

Toscanalaisia viinejä firenzeläisessä trattoriassa. Näistä paistuisi keksi jos toinenkin.

Keksit punaviinistä tai viinistä ylipäätään tunnetaan kyllä Italiassa muuallakin kuin Toscanassa. Roomassa ja Lazion seudulla viinikekseistä kiepautetaan rinkula, ciambelline al vino. Myös esimerkiksi Calabriassa viiniä käytetään leivonnassa. Koska nyt ajattelin kuitenkin pysytellä Toscanassa ja etsin autenttista reseptiä sieltä, käännyin Ella Kannisen ja hänen Ella – Kotona Italiassa -kirjansa puoleen. Kirjassa Ellan ystävä, toscanalainen leipojamestari ja ”kylän kakkukuningatar” Paola Lazzeri jakaa oman ohjeensa punaviinikekseihin.

Nämä Paolan punaviinikeksit ovat siis erinomaisen helppotekoisia. Humalatilastaan huolimatta ne ovat vegaanisia: ne eivät sisällä maitotuotteita tai kananmunia, rasvainenkin osuus tulee voin sijaan öljystä. Itse käytin öljynä erittäinkin epätoscanalaista rypsiöljyä suoraan Suomen Kirkkonummelta – sori, Paola! Ohjeen mukaan kasviöljyn tulisi olla kylmäpuristettua öljyä, jossa on voimakkaampi maku.

Keksit punaviinistä
Ulkomuoto on asiaankuuluvan rustico.

Viinin ja öljyn pyhän yhdistelmän lisäksi keksit saavat makua rusinoista ja saksanpähkinöistä. Pinokkion pitkän nenän välttääkseni minun on kuitenkin nyt myönnettävä, että en kyllä ohjeen mukaisesti hyvänen aika sentään kuorinut saksanpähkinöitäni… ! Tosin tässä taitaa olla reseptin kääntämiseen liittyvä kulttuuriero: Italiassa saksanpähkinät myydään etenkin juuri joulunaikaan kokonaisina – sitähän varten pähkinänsärkijä liittyy jouluun.

Vegaaniset keksit punaviinistä biscotti ubriachi vegani (n. 24 kpl)

Kuten ylempänä mainitsin, tämä ohje on Ella Kannisen Ella – Kotona Italiassa -kirjasta (Tammi 2017; linkki kustantajan sivulle). Italiassa ei ole tapana mitata ruokaohjeisiin määriä deseinä vaan grammoina; epäilen, että hieman oudohkot määrät suomenkielisessä reseptissä johtuvat tästä keittiökulttuurin käännöksestä. Mitat tuli kuitenkin leipoessa todettua toimiviksi näinkin.

Alkuperäisessä reseptissä viiniksi on ohjeistettu laittamaan novello- tai chiantipunaviiniä. Tässä tarkoitetaan varmaankin vino novelloa eli uuden sadon viiniä, jota olisi vielä tähän aikaan vuodesta Italiassa saatavilla. Suomessa valinta kallistuu chiantin puolelle.

  • 9 1/4 dl vehnäjauhoja
  • 2 3/4 dl kasviöljyä (mielellään kylmäpuristettua)
  • 2 3/4 dl novello- tai chiantipunaviiniä
  • 100 g kuorittuja ja murskattuja saksanpähkinöitä
  • 80 g rusinoita
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 2 1/2 dl sokeria
  1. Sekoita yhteen kaikki muut ainekset paitsi sokeri.
  2. Muotoile taikinasta pieniä palloja ja kieritä ne sokerissa. (Alkuperäisessä ohjeessa ei käsketty litistää palleroita, mutta tein niin, kun huomasin, että ne eivät uunissa juuri leviä.)
  3. Paista keksejä 180 asteessa noin 20 minuuttia.

Minä jään nyt kastamaan keksejäni jälkiruokaviiniin ja toivotan kaikille Buone feste!

 

Reseptiin liittyvä kirja: Carlo Collodi – Pinokkion seikkailut

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *