Genova,  Italia-vinkit,  Kirjat,  Liguria,  Matkakirjallisuus

6 x Genovan nähtävyydet + Italian Rivieran parhaat

Tehdäänpä tässä Italian auringon pehmentämillä aivoilla nyt ihan uusi aluevaltaus: kerron tässä postauksessa, mitkä ovat mielestäni kiinnostavimmat Genovan nähtävyydet ja jaan myös muutaman matkasuosikkini lähiseuduilta. Genova, Italian Riviera ja koko Ligurian alue ovat f a n t a s t i s i a matkakohteita, jotka ansaitsisivat enemmän huomiota.

Genovan nähtävyydet: Boccadassen värikkäät talot, veneet ja ranta
Boccadassen alue Genovassa keskustasta itään edustaa hyvin koko Liguriaa: värikkäitä taloja, meri, historiaa ja taustalla vuoret.

Koska blogini on kirja- ja ruokablogi, on kuitenkin aiheellista antaa lopuksi myös hyvä kirjavinkki Genovaan ja Liguriaan matkustaville tai matkasta haaveileville – pitää muistaa, että toisinaan haaveilu riittää eikä joka paikkaan tarvitse edes fyysisesti matkustaa! Liguria-ruokapostaus kirjavinkkeineen on tulossa vielä erikseen.

Tästä postauksesta on tulossa pitkä kuin Italian kesä, joten kaada itsellesi vaikka lasi viiniä (Alkosta ei ligurialaisia viinejä valitettavasti saa ainakaan suoraan hyllystä) ja asettaudu mukavasti suunnittelemaan matkaa tai haaveilemaan siitä!

6 x Genovan nähtävyydet

Ensin pieni alustus omille vinkeilleni: matkustan Suomesta Genovaan lähes vuosittain (pandemiatauko venyi parin vuoden mittaiseksi), koska olen sattumoisin naimisissa erään genovalaisen kanssa. Olen majaillut kaupungissa siis lukuisia kertoja, useimmiten pienessä, sympaattisessa Voltrin kaupunginosassa lännessä mutta myös aivan kaupungin ytimessä, historiallisessa keskustassa. Samalla on tullut kierreltyä Ligurian alueella laajemminkin.

Parasta Genovassa: nämä värikkäät ja kapeat kadut!

Omat matkani ovat osittain (tai jopa pitkälti) sukulointia, mistä syystä esimerkiksi kaupungin ravintolatarjonta ei ole minulle oman kokemuksen kautta kovinkaan tuttua. Samoin museoihin tutustuminen on muiden menojen takia jäänyt valitettavasti vähemmälle.

Lisäksi antishoppailijana ja budjettimatkailijana en osaa antaa mitään hyviä täsmäostosvinkkejä. Scusate myös kaikki historiafriikit, sillä vaikka Genovalla ja Ligurialla on vaikuttava historia, opit eivät oikein painu päähäni enkä osaa luennoida niistä kiinnostavasti.

Minulle matkoilla tärkeintä on (syömisen lisäksi) kävellä ja nähdä mahdollisimman paljon kauniita asioita – ja niitähän Italiassa riittää. Maksulliset nähtävyydet, joissa on pitkä jono, kierrän mieluiten kaukaa, sillä eniten nähtävää on kaupungissa ja luonnossa itsessään. Jos jalat eivät riitä, kuljen julkisilla kulkuneuvoilla, en koskaan autolla.

Näistä lähtökohdista siis tervetuloa mukaan matkalle Genovaan!

1. Satama-alue Porto Antico ja merimahti Genova

Genovaan tutustuminen on hyvä aloittaa sieltä, mistä kaikki on saanut alkunsa: satamasta. Genova on aina ollut tärkeä satamakaupunki, ja nykyisinkin sen satama on Italian suurin. Genova oli keskiajalla itsenäinen tasavalta ja merimahti, jonka kilpailijoita olivat Pisan ja Venetsian tasavallat.

Nykyisin vanha satama, Porto Antico, on eläväinen ja autoliikenteeltä rauhoitettu alue, jossa on monia ravintoloita ja muutakin turistia kiinnostavaa. Tunnetuimmat nähtävyydet satama-alueella ovat Genovan akvaario (tänne en ole itse eettisistä syistä mennyt enkä aio mennäkään); trooppinen puutarha Biosphere, joka on valtavan lasipallon sisällä; Il Bigon näköalahissi; merimuseo Galata Museo del Mare, joka on kuulemma erinomainen sekä Genovan majakka La Lanterna.

Lapsiperheitä kiinnostavat nähtävyydet satama-alueella ovat (akvaarion lisäksi) lasten tiedemuseo Città dei Bambini ja (epäilyttävän kitsch-henkinen) merirosvolaiva Galeone Neptune, jota on käytetty lavasteena Roman Polanskin elokuvassa. Lisäksi Porto Anticon laitamilla on kaksi leikkipuistoa, joista toinen on osittain varjossa aurinkoisinakin päivinä – tärkeä juttu kesällä.

Genovan nähtävyydet: näköalahissi Il Bigo ja rantakatu
Porto Anticossa on ruoka- ja ravintolaketju Eataly, jonka lasihissistä on kivat näkymät yli Porto Anticon (hissin lasi-ikkunat tosin ovat likaiset!). Kuvassa näkyvä ”häkkyrä” on Il Bigo, jossa on myös näköalahissi.

 

Porto Antico on erityisen kiva kohde iltakävelylle.
Sottoripa erottaa Porto Anticon historiallisen keskustan kujasokkelosta.
Genovan nähtävyydet: Campo Pisanon aukio ja värikkäät talot
Genovan merimahdista muistuttaa myös Campo Pisano, keskustan tuntumasta löytyvä aukio. Sinne voittoisat genovalaiset hautasivat yli 7000 pisalaista vuoden 1284 Melorian taistelun jälkeen. Metrolla pääsee aukion lähelle Sarzanon asemalle. Aikanaan paikalla oli pieni satama.

Porto Anticosta lähtevät myös lautat Levanten suuntaan, eli esimerkiksi Portofinoon ja Cinque Terreen (lue näistä lisää myöhemmin tästä postauksesta). Lisäksi satama-alueella voi bongailla julkkisten luksusjahteja – me näimme kerran esimerkiksi Steven Spielbergin valtavan jahdin. Mieluummin ehkä en bongaisi näitä merihirviöitä, mutta muuten kävely etenkin ilta-aikaan Porto Anticossa on mukava kokemus.

Satamasta on kuitenkin sanottava se, että turistinen Porto Antico on jotain muuta kuin satama-alue yleensä Genovassa. Satama-alue on valtava, ja sen laajeneminen on kaupunkilaisia paljon puhuttava teema.

Satama on Genovalle elintärkeä, mutta valtavat konttivuoret eivät ole esteettinen näky, ja satama vie myös elintilaa ainutlaatuiselta meriluonnolta, vilkkaan laivaliikenteen vaikutuksista puhumattakaan. Sataman viimeaikainen laajeneminen näkyy esimerkiksi kaupungin läntisimmässä kaupunginosassa Voltrissa, jossa saa nyt uimarannaltakin ”ihailla” konttikaupunkia.

2. Genovan historiallinen keskusta ja caruggi

Historiallinen keskusta on Genovan sydän – ja sen kadut turistin veret seisauttava sokkelo. Turistilla on kaksi pelkoa: miten täältä löytää pois ja onko täällä edes turvallista? Joillekin katujen osittainen rähjäisyys on myös esteettisessä mielessä liikaa.

Mutta huoli pois! Kapeat kadut eli paikallisella murteella caruggi tai italiaksi vicoli ovat turvallisia ja niillä kuuluukin eksyä. Genovan vanha kaupunki on Euroopan laajimpia. Keskustan kadut ovat myös olennainen ellei (ainakin minulle) olennaisin osa Genova-kokemusta.

Keskustan pikku kaduilta löytää myös parhaimman paikallisen katuruoan, lo street foodin, ja laajan valikoiman kaikenlaisia kauppoja. Niillä on aivan ainutlaatuinen tunnelmansa ja tuoksunsa, jota ei löydä mistään muualta.

Genovan nähtävyydet: Porta Sopranan portit
Porta Soprana johdattaa historialliseen keskustaan.
Graffititaide caruggeilla jakaa mielipiteet.
Via di Canneto il Lungo, jonka varrelta löytyy ehdoton ykkösruokapaikkamme, Le Delizie dell’Amico. Katunäkymä ja maut ovat sataprosenttisesti caruggi.
Genovan nähtävyydet: Piazza Valorian freskot
Yksi caruggien hengähdyspaikoista, Piazza di Valoria, jonka talojen ulkoseinissä ja rappukäytävissäkin on freskoja. Piazzalta pääsee kätevästi puikkelehtimaan suoraan keskustan ykkösnähtävyyden, San Lorenzon katedraalin eteen.
Genovan nähtävyydet: San Lorenzon musta-valkoraidallinen katedraali
San Lorenzon katedraalia alettiin rakentaa 1000-luvulla. Kunnostustöiden takia se on tällä hetkellä lähes kokonaan rakennustelineiden peitossa. Katedraalin musta-valkoraidallinen ulkoasu on tyypillinen Liguriassa.
Kaduilla kannattaa välillä nostaa katseensa myös ylös.
Genovan nähtävyydet: San Donaton kirkko
Chiesa di San Donato on 1100-luvulta.
Joulunaikaan historiallisen keskustan tärkeimmät kadut saavat peitokseen punaisen maton. Kuvassa yksi suosikkikaduistani, Via Luccoli.

Genovan keskustassa pärjää parhaiten jalan, ja historiallisesta keskustasta löytyvätkin käytännössä kaikki tärkeimmät nähtävyydet. Toisaalta olen sitä mieltä, että omat silmät kyllä kertovat, mikä on kiinnostavaa ja kaunista, ja parasta onkin vain vaellella keskustassa ilman sen kummempaa agendaa – ja mielellään myös eksyä, mikä ei olekaan vaikeaa.

Genovassa kirkkoja ja piazzoja riittää, kuten Italiassa aina, joten niiden kaikkien luetteleminen tässä ei tunnu järkevältä. Kun ollaan Genovassa, rähjäisin katu voi olla sitä paitsi myös se kiinnostavin.

3. Palatsien Genova ja Piazza De Ferrari

Minulle historiallisen keskustan loputon kujalabyrintti on sitä parasta Genovaa, mutta jos roson jälkeen kaipaa hieman loistoa, löytyy Genovasta sitäkin! Genova onkin vastakohtien kaupunki, mikä helposti unohtuu, sillä monen mielikuva Genovasta on nimenomaan pelkästään ränsistynyt. Parhaat nähtävyydet historiallisen loiston ihailuun ovat Piazza De Ferrari ja Via Garibaldi.

Piazza De Ferrari loisteliaine suihkulähteineen on un must Genovassa. Jouluna piazzalla on upea joulukuusi ja tunnelmallisia myyntikojuja. Nyt kesällä puolestaan aukion tyylitelty Genova-kyltti näyttää olevan valokuvaavien turistien suosiossa (myös minun!). Hellepäivinä lapset ja koirat käyvät vilvoittelemassa vesisuihkuissa, ehkäpä joku aikuinenkin joskus… Piazza on lounasaikaan suosittu eväiden syömispaikka, ja useat keskustan tärkeimmät kadut lähtevät piazzalta, joten siellä tulee usein poikettua keskustassa liikkuessa.

Genovan nähtävyydet: Piazza De Ferrarin suihkulähde
Piazza Raffaele De Ferrari on saanut nimensä Raffaele De Ferrarilta (1838–1876), Gallieran herttualta.
Piazza De Ferrarilta alkaa tärkeä ostoskatu Via XX Settembre.
Via XX Settembren varrelta löytyy vaihtelevaa arkkitehtuuria ja myös Genovan paras paikka ruokaostoksiin, kauppahalli Mercato Orientale, jossa on nykyään myös ravintoloita.
Toinen tärkeä Piazza De Ferrarilta alkava katu on Via XXV Aprile.
Piazza De Ferrarin jouluvalot eivät jää keneltäkään huomaamatta…
Genovan nähtävyydet: Palazzo Ducalen pylväskäytävä
Piazza De Ferrarin ja Piazza Matteottin välissä sijaitsee Palazzo Ducale. Se rakennettiin 1200-luvulla, ja 1300-luvulla siitä tuli Genovan tasavallan päämiehen eli dogen palatsi. (Doge on tosiaan suomeksikin doge.)
Genovan nähtävyydet: teatteri Carlo Felicen julkisivu
Carlo Felicen teatteri Piazza De Ferrarin kulmalla
Genovan nähtävyydet: Via Garibaldin värikkäät rakennukset
Via Garibaldi palatseineen on Unescon maailmanperintökohde.
Genovan nähtävyydet: Palazzo Rossin ylellinen sisustus
Palazzo Rosson sisustusta. Palazzo Rossossa on myös näköalatasanne, josta on upea näkymä yli kaupungin, mutta se on valitettavasti tällä hetkellä suljettu kunnostustöiden takia.
Genovan nähtävyydet: Palazzo Biancon puutarhan suihkulähde
Palazzo Biancossa on sisäpihalla kaunis puutarha.
Genovan nähtävyydet: Palazzo Doria-Tursin pylväskäytävä
Palazzo Doria-Tursin pylväskäytävä on upea, ja alatasanteen kylteistä voi bongata Genovan kaikkien kaupunginosien nimet.

Via Garibaldi sijaitsee Genovan historiallisessa keskustassa ja on sen kaduista epäilemättä näyttävin. Katua reunustavat eriväriset 1500-luvulta alkaen kaupungin mahtisuvuille rakennetut palazzot, jotka tunnetaan nimellä Palazzi dei Rolli. Via Garibaldi palatseineen onkin yksi Unescon maailmanperintökohteista Italiassa. Via Garibaldi tunnetaan myös nimellä ”Strade Nuove”.

Palatsit ovat nykyään museokäytössä, ja niiden taidekokoelmiin, ylelliseen sisustukseen ja puutarhoihin pääsee tutustumaan ostamalla pääsylipun Via Garibaldilla sijaitsevasta myymälästä/lipputoimistosta; yhdellä lipulla pääsee käymään kaikissa kadun palatseissa. Omat suosikkini ovat Palazzo Biancon puutarha, Palazzo Doria-Tursin pylväskäytävät ja Palazzo Rossin näköalatasanne, joka on tällä hetkellä suljettu.

Palazzi dei Rolli käsittää yhteensä 100 kohdetta, joista 42 kuuluu Unescon maailmanperintökohteeseen. Jos Via Garibaldin lisäksi muut kohteet kiinnostavat, kannattaa tutustua visitgenoa.it-sivustoon. Vuosittain järjestetään myös Rolli Days, jolloin palatseihin pääsee tutustumaan ilmaiseksi. Me emme koskaan ole onnistuneet olemaan silloin paikan päällä.

4. Genova ylhäältä käsin: hissit, funikulaarit ja hammasratajuna

Genova on kapea kaistale fra mare e monti eli meren ja vuorten välissä. Tämä tekee kaupungista näkymiltään vaihtelevan, kiinnostavan ja ainutlaatuisen, mutta pistää myös turistiparan jalat koville. Suuret korkeuserot tarkoittavat kuitenkin myös hyviä näköalapaikkoja, ja jos ei ole halukas kiipeämään, paikoille pääsee myös hissien, funikulaarin ja hammasratajunan avulla. Niistä monet ovat 1800–1900-lukujen vaihteesta, joten ne ovat myös historiallisesti kiinnostavia nähtävyyksiä.

Hissejä on Genovassa useita. Vaikka suurin osa niistä on ihan ”tavallisia” hissejä, ne ovat kuitenkin osa joukkoliikennettä. Yksinkertaisimmissa ei ole mitään erityistä näkemistä, mutta esimerkiksi Ascensore Castelletto Levante -hissi on jo itsessään näyttävä. Ylhäällä Castellettossa hississä on myös näköalatasanne, josta aukeaa upeat näkymät joka suuntaan. Hissi lähtee alhaalta Piazza Portellolta läheltä Via Garibaldia.

Toinen kiinnostavampi hissi on via Balbilta läheltä Principen asemaa lähtevä Ascensore Montegalletto, joka kulkee kolmen minuutin matkan ylös horisontaalisessa suunnassa. Hissin yläpäässä odottaa 1800-luvulla rakennettu ”linna” Castello d’Albertis, joka toimii nykyään museona.

Hissi Castellettoon (Ascensore di Castelletto Levante) ja sille vievä tunneli ovat näkemisen arvoisia jo itsessään. Hissi on vuodelta 1910.
Castelletto Levanten hissi nousee ylös Piazza Portellolta.
Näkymä Castellettosta
Via Balbilta lähtevä Montegalletton hissi
Genovan nähtävyydet: Villetta Di Negron puiston vesiputous
Jalankin pääsee ihailemaan näkymiä kaupungin yllä, jos ei halua mennä hissillä tai muilla vempeleillä. Kuva on Villetta Di Negron puistoalueelta, jonne kiipeää kiemurteleva polku ylös kaupungin kattojen ylle. Harmillisesti puisto itsessään on vähän huonosti hoidettu.
Quartiere medievale del Carmine eli Carminen keskiaikainen kortteli sopii myös kiipeämisestä pitäville ja tarjoaa hiljaisuutta keskustan hälinästä.

Funikulaarejakin on Genovassa useampia. Zecca-Righin funikulaari vie keskustasta ylös Righiin, jossa on monikerroksinen näköalaterassi. Lisäksi on vielä Granarolon hammasratajuna, joka lähtee Principen aseman läheisyydestä. Ylhäällä odottaa kuulemma hieno näköala merelle, mutta tätä en ole itse vielä testannut.

Turistit ja Genovan asukkaat saavat kiittää pormestari Marco Buccia siitä, että hissien, funikulaarin ja hammasratajunan käyttö eli paikallisten puheessa ”vertikaalinen liikenne” on vielä ainakin vuoden loppuun asti ilmaista! Vertikaalisen liikenteen melko laajaankin verkostoon voi tutustua esimerkiksi täällä; teksti on italiaksi, mutta kartta on hyödyllinen. (Tässä kohdassa on mainittava, että myös Genovan kahdeksan pysäkkiä käsittävän minikokoisen metroverkoston käyttö on ilmaista tiettyinä vuorokaudenaikoina.)

5. Rantaelämää Genovassa: Corso Italia ja Boccadasse

Ensisijaisesti rantalomaa kaipaava tuskin suuntaa matkallaan Genovaan. Uikkarit on kuitenkin hyvä pakata kaupunkilomalle mukaan, jos matkustaa kesäaikaan, sillä Genovassa pääsee myös rantalomailemaan! Tässäkin mielessä Genova on vastakohtien kaupunki: vehreiden vuorinäkymien lisäksi turkoosinsinisenä kimaltava Ligurianmeri on vaikuttava näky.

Lue myöhemmin tästä postauksesta vinkit myös Italian Rivieralle, sillä rannikolla on monta upeaa rantakohdetta, joihin voi tehdä päiväretken kaupungista.

Genovan nähtävyydet: Corso Italian rantakatu
Rantakatu Corso Italia
Genovan nähtävyydet: uimaranta ja ulkouima-allas
Corso Italian varrella voi uida meressä tai sisä- tai ulkouima-altaassa. Kuvassa Bagni San Nazaro.
Genovan nähtävyydet: Boccadassen värikkäät talot, veneet ja merenranta
Boccadassen uimaranta on pieni mutta suojaisa.
Genovan nähtävyydet: Boccadassen värikkäät talot
Boccadassen ympäristössä kannattaa myös kävellä ihailemassa värikkäitä taloja.

Keskustan kulmilta Focen kaupunginosasta idän suuntaan kulkee Corso Italia, kahden ja puolen kilometrin mittainen rantakatu. Sen varrella on useita mahdollisuuksia uimiseen – paikkoja kannattaa etsiä nimellä Bagni. Aurinkotuolit ja -varjot ovat maksullisia, mutta Corso Italian alkupäässä on myös ilmainen uimaranta Mondo Bimbo -huvipuiston vieressä.

Corso Italia johtaa vanhaan kalasatamaan, Boccadasseen. Se on idyllinen, värikkäiden talojen reunustama suojaisa poukama, jossa on ruokapaikkoja, huikean hyvää jäätelöä Antica Gelateria Amedeossa (maista kahvinmakuista paneraa) ja ilmainen uimaranta. Boccadassen kulmilla kannattaa kierrellä muutenkin; sieltä löytyy esimerkiksi tyypillisiä crêuza de mä (genovan murteella). Ne ovat kapeita, ylhäältä kukkulalta alas usein merelle johtavia teitä.

Boccadasseen pääsee junalla keskustasta, kun jää pois Sturlan asemalla, josta kävelee vielä vartin verran alas meren suuntaan. Kävellen Boccadasseen pääsee Corso Italiaa pitkin keskustasta esimerkiksi Brignolen aseman kulmilta noin tunnissa.

Jos jatkaa Boccadassesta vielä eteenpäin itään, Sturlan, Quarton, Quinton ja Nervin kaupunginosista löytyy myös sekä maksullisia (”Bagni”) että ilmaisia rantoja (”spiaggia libera” tai ”spiaggia pubblica”). En osaa suositella näistä mitään, sillä omat rantareissuni olen tehnyt aina itäisten kaupunginosien sijaan lännessä Voltrissa, jossa on myös ilmainen uimaranta. Voltriin pääsee keskustasta junalla reilussa puolessa tunnissa. Voltrin ranta on ruuhkainen elokuussa ja heinäkuussa viikonloppuisin, mutta turisteja Italian ulkopuolelta en ole siellä vuosien varrella juuri nähnyt.

6. Nähtävyydet keskustan ulkopuolella

Edellä (kohta 5) mainitsin jo Corso Italian ja Boccadassen, jotka ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia kohteita, mutta muuten Genovan keskustan ulkopuolella ei ole paljonkaan sellaista nähtävää, joka kiinnostaisi turistia. Useimmat esikaupunkialueet eivät suoraan sanottuna ole kovinkaan viehättäviä.

Tämä on puheenaihe myös genovalaisten keskuudessa: kaupungin nähdään laittavan kaikki rahat turistien suosimaan keskustaan, jolloin muut alueet jäävät kehityksestä ja kunnostustöistä keskustaa jälkeen. Esimerkiksi esikaupunkialue Corniglianon ”viehättävyys” on yleinen vitsin aihe.

Minulle tutuin osa Genovaa on Voltrin kaupunginosa noin 17 km keskustasta länteen. Se ei välttämättä ole turistille erityisen kiinnostava paikka, mutta on siellä kaksi vetonaulaakin: ilmainen uimaranta ja laaja ulkoilualue Parco Storico Villa Duchessa di Galliera. Voltrissa on myös kuvan kaltaisia kivoja pikku kujia ja yllättävänkin kiinnostava ravintolatarjonta sekä koko Italian (eli myös maailman) parhaimmat ja palkituimmat focacciat. Voltriin pääsee junalla keskustasta reilussa puolessa tunnissa.

Joitakin helmiä esikaupungistakin kuitenkin löytyy. Hissit, funikulaarit ja hammasratajuna (kohta 4) vievät kaupungin yläilmoihin, mutta myös rannikkoa pitkin junalla pääsee matkustamaan Genovan laitamille. Näihin kaupunginosiin pääsee matkustamaan keskustasta Principen tai Brignolen juna-asemilta alle puolessa tunnissa ja Porto Anticosta myös meriteitse lautalla:

Nervi

Genovan itärajalla sijaitseva Nervi on varmasti eri kaupunginosista viehättävin, tiukasti vihreisiin kukkuloihin ja turkoosiin mereen rajautuva alue. Kaunein osa Nerviä on jyrkillä rantakallioilla meren yläpuolella kiertelevä Passeggiata Anita Garibaldi.

Passeggiatalla voi ihailla merimaisemia ja käväistä myös ravintoloissa, joilla on terassi rantakadulla. Olen joskus jouluna syönyt täällä pizzan terassipöydässä mahtavien aaltojen lyödessä kallioihin. Passeggiatalle pääsee melkeinpä suoraan Nervin juna-asemalta, kun kääntyy uloskäynniltä vasemmalle.

Genovan nähtävyydet: rantakatu Passeggiata Anita Garibaldi, värikkäät talot ja meri
Passeggiata Anita Garibaldi
Nervin kallioilta pääsee myös pulahtamaan mereen. Kuva on tältä kesältä, kun merivesi Ligurian edustalla on ollut koko Italian puhtainta.

Etenkin lasten kanssa Nervi voi olla katsastamisen arvoinen paikka, sillä juna-asemalta oikealle käännyttäessä pääsee hyvin hoidettuun ja laajaan puistoon Parco Municipaleen, jossa on myös melko suuri ja varjoisa leikkipuisto. Eväsretkeläisille löytyy pöytiä ja penkkejä. Puistossa voi myös bongailla kesyjä oravia.

Nervi on kyllä kaunis, mutta kuitenkin vasta esimakua sille, mitä sen jälkeen Rivieran Italian Levantessa on tarjolla. Nervissä pistäytymistä voisikin suositella siinä tapauksessa, että viettää muuten vain kaupunkilomaa. Kesäaikaan (huhtikuusta syyskuuhun) Nerviin pääsee myös Porto Anticosta lähtevän lautan kyydissä, mutta itse jatkaisin lautalla kyllä vielä pidemmälle itään Levanteen. Porto Anticosta Nerviin kulkee ainakin Golfo Paradison lautta.

Pegli

Läntisempi kaupunginosa Pegli ei ole yhtä viehättävä kuin Nervi, mutta silläkin on puolensa. Ensimmäinen on vesibussi NaveBus, jonka kyydissä Pegliin pääsee Porto Anticosta reilussa puolessa tunnissa. Toki Pegliinkin pääsee myös junalla, mutta en ehkä varta vasten istuisi junassa pelkästään Peglin tähden, vesibussi kun itsessään on jo kokemus. Peglissä on myös pieni rantakatu ja uimaranta.

Peglissä voi myös käydä katsastamassa Parco Villa Pallavicinin, joka on suuri ja näkymiltään vaihteleva puistoalue. Kävimme puistossa muutama vuosi sitten, kun se oli jossain kuulemma valittu Euroopan kauneimmaksi puistoksi (?!).

Puisto ei mielestäni missään nimessä ansaitse titteliä (paitsi jos tykkää vihreästä vedestä ja jopa jonkinlaisesta kitsch-tunnelmasta), mutta olihan se mukavaa vaihtelua kaupunkiympäristölle, ja ylös kiertäviltä poluilta näkee alas merelle. Puiston yhteydessä toimii myös museo, ja pääsy molempiin on maksullinen.

Genovan nähtävyydet: Parco Villa Pallavicinin puiston vihreä vesi
Parco Villa Pallavicini
Kohteita Genovan ulkopuolella

Jos viipyy Genovassa useamman päivän, kannattaa ehdottomasti käydä päiväretkellä jossakin muussakin Ligurian upeassa kaupungissa tai kylässä.

Italian Riviera: Ponente

Italian Riviera jakautuu kahteen osaan: Genovasta länteen Ranskan suuntaan Ponenteen ja itään Toscanan suuntaan Levanteen. Ponente on yleisilmeeltään tasaisempi ja rannat hiekkaisempia kuin kallioinen ja ehkäpä myös näyttävämpi Levante.

Ponente on ihanteellinen kohde rennosta Riviera-rantalomasta haaveilevalle. Ponente on italialaisten itsensä (ja etenkin milanolaisten) lomasuosiossa, ja siellä on huomattavasti Levantea vähemmän turisteja Italian ulkopuolelta. Hyviä rantoja löytyy melkeinpä mistä tahansa kylästä. Monet Ponenten rantakohteet ovat myös hyvin saavutettavissa junalla Genovan keskustasta.

Auringonotosta ja uimisesta haaveilevan kannattaa huomata, että useimmat Rivieran parhaista rannoista ovat maksullisia, kuvan kaltaisia vapaita rantoja (kuva Nolista) on harvemmassa.
Varazze

Ponentessa sijaitsevat myös suuremmat kaupungit Savona ja Imperia sekä musiikkifestivaaleistaan tunnettu Sanremo. Näistä ainakaan Savonaa en erityisesti suosittele kohteeksi, sillä se on huomattavasti ankeampi ilmestys kuin lähistön pikkukaupungit. Toisaalta Savonassa on melko vilkas satama, josta pääsee laivalla esimerkiksi Barcelonaan.

Oma suosikkini Ponentessa on Varazze, joka on todellinen Riviera lifen tyyssija. Värikkäät talot ja huojuvat palmut reunustavat pitkää rantapromenadia, jonka edustalla on pitkä, hiekkainen ranta. Ranta päättyy kallioihin, joilta voi ihailla vaahtopäisiä aaltoja ja surffaajia.

Varazzessa on muutama erityisen hyvä ravintola (etenkin Garbassu) ja maailman parhaiden joukkoon valittu jäätelöbaari, jota testasimme nyt kesällä – suosittelen kokeilemaan ruusu- ja basilikajäätelöä. Kun pitkän rantapäivän, rennon lounaan ja jäätelövälipalan jälkeen istahtaa rantabaariin aperitiiville (hyvä paikka on La Beffa), on Riviera-elämän ytimessä. Varazzeen pääsee Genovan keskustasta junalla mukavasti noin kolmessa vartissa.

Ponenten Albisola on tunnettu keramiikastaan.
Varazzessa on värikästä ja viipyilevää Riviera-tunnelmaa. Tältä Piazza Dante Alighierilta saa myös superhyvää jäätelöä!

Varazzen lisäksi myös Spotornossa on hyvä hiekkaranta, samoin sen kyljessä olevassa Bergeggissä. Bergeggin edustalla on myös upea, asumaton saari Isola di Bergeggi.

Ihana kohde on myös keskiaikainen kylä Noli, joka on valittu yhdeksi Italian kauneimmista kylistä (katso koko lista täällä – pienessä Liguriassa näitä kyliä on peräti 25). Nolista löytyy kapeiden pikku kujien ja kukkuloilla tähystävän keskiaikaisen linnan lisäksi yllättäen myös erittäin hyvät auringonotto- ja uintimahdollisuudet, sillä kylä on rakennettu melkeinpä suoraan rannalle.

Noliin pääsee julkisilla helpoiten matkustamalla ensin junalla Savonaan (matka-aika Genovasta on puolesta tunnista tuntiin), josta on bussiyhteys Noliin. Kuumimpaan loma-aikaan heinä-elokuussa bussiyhteys on myös Spotornon (Spotorno–Noli) juna-asemalta. Vaikka juna-aseman nimi on Spotorno–Noli, sillä ei oikeastaan ole Nolin kanssa mitään tekemistä. Itse erehdyimme eräänä hellepäivänä ”kävelemään” Spotornon asemalta Noliin mahdotonta, korkealla kukkuloilla kulkevaa muulipolkua pitkin, mitä en välttämättä suosittele!

Noli on myös ollut itsenäinen meritasavalta.
Noli on rannikon parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kyliä.
Nolin 1000-luvulta peräisin olevalta linnalta on kaunis näkymä alas kylään.
Spotorno, Bergeggi ja Bergeggin edustalla näkyvä saari Isola di Bergeggi – näkymä jonkun onnekkaan terassilta!
Italian Riviera: Levante

Levante on epäilemättä tunnetumpi osa Italian Rivieraa ainakin ulkomaalaisten turistien keskuudessa. Turisteja houkuttelevat kuuluisimmat nähtävyydet ovat ylellisen Riviera-elämän ykköspaikka Portofino ja viiden kylän muodostama Cinque Terre. Lisäksi Levanten suurin kaupunki La Spezia tulee monelle turistille tutuksi ainakin junanvaihtopaikkana matkalla Cinque Terreen, jonne monet suuntaavat myös Toscanan puolelta.

Vaikka Levantekin on hyvin saavutettavissa junalla, kesällä kulkuvälineeksi voi valita myös lautan – juna tosin on toki ympäristöystävällisempi valinta. Lautat lähtevät Genovan Porto Anticosta, josta liputkin voi ostaa. Joidenkin firmojen liput voi myös varata etukäteen netistä. Lauttafirmoja on useita, ja jotkut järjestävät myös valaiden katselukierroksia:

 

Mereltä voi ihailla rannikon useita linnoja ja linnoituksia.

Olen käynyt Portofinossa ja Cinque Terren Vernazzassa kerran, ja molemmat ovat häikäisevän upeita paikkoja, mutta pahimpaan turistiaikaan hyvin ruuhkaisia. Kesällä kannattaa varautua ruuhkiin erityisesti satamassa ja La Spezian juna-asemalla, jos on tulossa paikalle junalla sitä kautta.

Portofino on kaunis kuin karamelli, mutta niin pieni, että turistivirran mukana on vähällä keikahtaa rantakadulta suoraan mereen. Lisäksi hintataso on siellä hyvin korkea, eikä kuulemma esimerkiksi ravintoloissa vastaa laatua. Me pakkasimmekin päiväretkelle omat eväät mukaan. Nopeimmalla risteilyreissulla tutustumisaikaa kaupunkiin on vain reilun tunnin verran, joten aikaa ei edes kannata tuhlata kahvilan tai ravintolan etsimiseen. Portofinoon pääsee kuulemma myös polkuja pitkin patikoiden Camoglista ja Santa Margherita Liguresta, jotka ovat itsessäänkin upeita paikkoja.

Vernazza on Nolin ohella valittu yhdeksi Italian kauneimmista kylistä, ja tämän voin kyllä allekirjoittaa. Cinque Terre muodostuu viidestä, aikanaan muusta maailmasta hyvin eristyksissä olleesta kalastajakylästä, joita ovat Vernazzan lisäksi Monterosso al Mare, Corniglia, Manarola ja Riomaggiore. Nykyisin niihin pääsee sekä autolla, junalla, lautalla että patikoiden. Cinque terren kylien talot ovat kiinni jylhissä rantakallioissa kuin värikkäät pikku kotilot. Cinque Terre on Unescon maailmanperintökohde ja nykyään myös hyvin tunnettu turistikohde, joten matkavinkkejä sinne on helppo löytää. Olen käynyt kylistä vain Vernazzassa ja matkasta on jo kahdeksan vuotta aikaa, mutta haaveilen patikointireissusta kylissä ja niiden takana sisämaassa Val di Varassa.

Portofinossa kannattaa nopeallakin visiitillä käyttää aika maisemien ihailuun näköalapaikoilta.
Portofino
San Fruttuoso

Levantessa sijaitsee myös San Fruttuoso, pienen pieni autoliikenteeltä rauhoitettu kylä, johon pääsee ainoastaan kävellen tai vesiteitse. Suositeltu patikointireitti sinne olisi kuulemma San Roccosta tai Rutasta. Tätä olisi ihana kokeilla, samoin kuin patikointia muutenkin alueen Parco naturale regionale di Portofino -luonnonpuistossa.

Oma suosikkini Levantessa on Camogli, jonne on Genovan keskustasta alle tunnin junamatka (juna-asema Camogli – San Fruttuoso). Jo juna-aseman edustalta aukeaa upea näkymä alas turkoosille merelle. Ligurialle niin tyypillisten värikkäiden talojen lisäksi Camoglista löytyy hyvä hiekkaranta ja idyllinen satama. Tärkeimmät nähtävyydet ovat hiekkarantaa ja satamaa erottava kaunis Basilica di Santa Maria Assunta -kirkko ja Castello della Dragonara -linna, jota voi ihailla aallonmurtajalta ja pikku majakalta sataman edustalta. Suosittelen ostamaan eväät esimerkiksi Panificio In Scio Cantosta ja syömään ne ulkona venesataman edustalla.

Rennosta rantaelämästä haaveileva voi suunnata myös Sestri Levanteen, josta löytyy hiekkarantaa ja verkkaista Riviera-lomatunnelmaa. Jos on varustautunut sopivilla jalkineilla ja jaksaa kiivetä ylös Punta Manaraan, sieltä on upeat näkymät merelle. Huipulle pitäisi päästä Sestri Levantesta tunnissa, mutta olen kuullut, että matkaan kannattaa varata pidempikin aika, sillä maasto on osin vaikeakulkuista. Meillä jäi kiipeäminen väliin kesähelteellä pienen lapsen ja rattaiden takia, mutta Sestri Levante voisi olla sopiva kohde siis myös rantakauden ulkopuolella.

Camoglissa on melkein pakko päästä uimaan!
Camoglin maisemia (ja muutakin Liguriaa ja Genovaa) voi ihailla Rain italiankielisestä poliisisarjasta Blanca. Sarja on nyt minulla toisella katselukierroksella ihan maisemienkin takia.
Camoglin nimi tulee tarinan mukaan sanoista casa tai murteella ca (”talo” tai ”koti”) ja mogli (”vaimot”). Kylä on ollut vaimojen hallussa, kun miehet ovat olleet kalastamassa. Värikkäistä taloistaan miehet ovat tunnistaneet oman kotinsa jo kaukaa mereltä.
Sestri Levante ja Baia del Silenzio, jolle avautuisi upeampi näkymä ylhäältä Punta Manarasta.
Sestri Levanten tunnelma on omaan makuuni jo turhankin pysähtynyt.
Entroterra: sisämaa ja vuoristokylät

Vastakohtana Välimerelle toinen puoli Liguriasta ovat vuoret. Me matkustamme aina julkisten kulkuvälineiden varassa, joten Ligurian entroterra eli vierailut sisämaassa ja vuoristossa ovat jääneet valitettavan vähälle, sillä tällä seudulla oma auto olisi aika ehdoton. Kiinnostavia kohteita olisivat esimerkiksi Apricale, Cervo ja Triora. Haaveilemme myös patikointi- tai maastopyöräreissusta vuorilla – sitten joskus! Erityisesti Parco naturale regionale del Beigua, Beiguan luonnonpuisto kiinnostaa, Unescon maailmanperintökohde sekin.

Helposti Genovan keskustasta julkisilla saavutettavia kohteita on kuitenkin niitäkin, esimerkiksi Casella ja Campo Ligure, jotka sopivat hyvin (puoli)päiväkohteiksi. Campo Ligureen kannattaa matkustaa sen itsensä takia, Casellaan taas junamatkan.

Casellaan vievä kapearaiteinen juna (käytännössä yksi vaunu) on suloinen ja näkymät vuorilta upeat.
Yksinäiset vuoret tai ainakin yksinäinen talo. Täällä pääsee pakoon Rivieran rantaruuhkaa!
Tie vie Acquasantaan, joka on tunnettu parantavasta ”pyhästä” vedestään ja kylpylästä.
Campo Ligure
Tänä kesänä ottamani kuva Campo Liguresta näyttää surullisen totuuden Italian ympäristön tilasta: joessa on vettä tuskin ollenkaan, ja Italia kärsii pahimmasta kuivuudesta 70 vuoteen. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Italiassa paikoin räikeinä, enkä voi täysin hyvällä omallatunnolla kehottaa ketään lentämään Liguriaan tai esimerkiksi huvittelemaan laivaliikenteessä – enkä toki sellaista tehdä itsekään. Turismin vaikutukset Italian talouteen ovat positiivisia pandemiatuhojen jälkeen, mutta ympäristö on toista mieltä.

Campo Ligure on Italian 100 kauneinta kylää -listalla. Sinne pääsee kätevästi keskustasta Principen asemalta kolmessa vartissa tavallisella paikallisjunalla. Campo Ligure onkin sympaattinen, tyypillisen keskiaikainen kylä. Kylän nähtävyydet ovat kaunis kivisilta ja 1100-luvulla rakennettu linna ylhäällä kukkuloilla, joilta on myös kaunis näkymä alas yli kylän kattojen. Kylässä on muutenkin aitoa, hyvällä tavalla vähän pysähtynyttäkin kylätunnelmaa. Nähtävyys on myös filigraanimuseo ja omaan makuuni turhankin erikoinen patsaspuisto Giardino di Tugnin.

Casellassa ovat varsinaiset nähtävyydet vähissä; siellä on toki kaunis kirkko ja hyviä ravintoloita, mutta missäpä Italiassa ei olisi. Paikan juttu on matka: Genovan keskustan tuntumasta sinne pääsee suloisella pikku junalla, joka tuuttaa ja kilistelee vanhan junan malliin halki upeiden vuoristomaisemien. Juna lähtee Piazza Manin -aukiolta, ja laiturilla olevasta lippukioskista voi ostaa meno–paluulipun. Kannattaa ennen paluumatkaa katsoa junan aikataulut jo etukäteen. Lisäksi kannattaa huomata, että junan lähtöasemalle itselleen pitää nousta pitkiä portaita.

Mahtava matkaopas Liguriaan ja Genovaan

Kaikille Liguriaan ja Genovaan matkustaville voin suositella brittiläisen toimittajan Rosie Whitehousen Liguria-opasta (Bradt Travel Guides). Minulla on oppaasta kolmas, täydennetty versio (2019). Opas on voittanut vuoden parhaan matkaoppaan palkinnon eikä suotta.

Opasta ei ole suomennettu, mutta se löytyy alkukielellä englanniksi ainakin Helmet-kirjastoista. Omani olen tilannut käytettynä Amazonista. Merivesi on kostuttanut sivut, jotka olen lukenut hiirenkorville. Sivuilla on myös aurinkorasvaa, hiekkaa ja kahvitahroja – hyvin luettu opus!

Whitehouse on matkaillut Liguriassa yli 30 vuoden ajan, ja hänen lämmin ja (britti)humoristinenkin äänensä kuuluu kautta oppaan. Hän toki listaa paitsi tärkeimmät nähtävyydet kertoo myös esimerkiksi hämmästyttävän asiantuntevasti Genovan ja koko Ligurian historiasta ja paljastaa puolisonsa lempi-focaccerian ja lastensa rehelliset mielipiteet lapsille suunnatuista kohteista. Hauskoja ovat myös tarinat Ligurian pikkuteille eksymisistä. Tietolaatikon Genovan jalkapallojoukkueista on kirjoittanut hänen poikansa.

Via della Maddalena, Maddalena, Genova

Jos matkaoppaista yleensä puuttuu ääni, tässä oppaassa sitä on! Whitehouse kirjoittaa äärimmäisen asiantuntevasti myös Ligurian ruokakulttuurista ja tuo esiin ilahduttavan paljon Ligurian kirjallisuushistoriaa: Liguriasta ovat kotoisin maailmankuulut Italo Calvino ja nobelisti Eugenio Montale, mutta se on alueena innoittanut myös useita brittiläisiä kuuluisuuksia kuten Lord Byronia, Charles Dickensiä, Mary Shelleytä ja D. H. Lawrencea.

Genova voi olla turistille vaikeammin lähestyttävä kohde kuin moni muu kaupunki Italiassa, koska se on monille niin vieras ja maailmankuulut nähtävyydet vähissä. Whitehousen sanoin ”Genoa is in a black hole as far as most tourists are concerned”. Itse en tiennyt siitä aikanaan oikeastaan mitään, en edes tarkempaa sijaintia kuin ööö varmaan Pohjois-Italia? Toisaalta koko Ligurian rannikon ja vuoriston upeuksistakaan en ollut osannut edes haaveilla. Kuten Whitehouse kirjoittaa:

”I love Liguria but am always surprised that when I tell people in Britain that I’m going there, they look blank then slightly puzzled. It’s almost as if they feel they should know where it is but have simply forgotten – -”

Giardini Luzzati, San Donato, Genova

Mitkä ovat Genovan nähtävyydet? Onko siellä edes mitään nähtävää? Esimerkiksi Firenzessä ja Roomassa sitä voi vain kulkea turistivirran vietävänä ja nähdä näin ainakin ne ns. pakolliset nähtävyydet. Mutta Genovassa ei turisteja ihan virroiksi asti riitä, ja sitä voi jossain Via Garibaldilla kulkea ihan rauhassa miettien, olikohan tämä nyt siis se kuuluisa katu. Toisaalta tästä voi vain iloita: nähtävyydet näkee kosketusetäisyydeltä eikä turistien hellehattumeren takaa.

Pieni tietoisku kaupungin historiasta ja eri kohteiden merkityksestä herättää kiinnostusta ja antaa kontekstin. Tässä Whitehousen opas tulee apuun! Jokainenhan tunnistaa Colosseumin ja kuitenkin johkaantuu sinne ilman mainintaa matkaoppaassakin, mutta Genova kaipaa hieman kuratointia – myös siksi, ettei se ole kauttaaltaan vain kaunis. ”It takes time to get under the city’s skin and see beyond the ramshackle and the run-down”, kirjoittaa Whitehouse ja on oikeassa.

Rumaa vai kaunista? Minusta ehdottomasti kaunista. Upeita ja vähemmän upeita genovalaisia graffiteja voi ihailla esimerkiksi Via dei Giustinianin varrelta.

Minulla on kestänyt vuosia rakastua kaupunkiin. Puhun siis vuosista – ja rakastumisesta. Taitaa olla tavallista, että Genovaan ei rakastu ensisilmäyksellä: ”First impressions of Genoa are nearly always wrong”, kirjoittaa Whitehouse.

Liguria taas alueena jää harmillisesti esimerkiksi paremmin tunnetun naapurinsa Toscanan varjoon. Liguria on kaikkea mahdollista: merta ja vuoria, hiekkarantoja ja jyrkkiä kallioita, pieniä kalastajakyliä ja suurempia kaupunkeja, värejä, historiaa ja Italian parasta ruokakulttuuria. Siksi Whitehousekin kertoo ryhtyneensä työhön: jotta Italiaan matkustavat (britit) eivät ajattelisi maan olevan vain Firenze, Venetsia tai Rooma: ”There are things about Liguria that are totally unique.”

Lupaan päivittää postausta, kun on taas uutta, ainutlaatuista vinkattavaa. Ruoka-asioihin taas pitää palata jo seuraavassa postauksessa.

Ligurialainen ja genovalainen ruoka blogissa:
Lue myös vinkit ympäristöystävälliseen matkailuun:

Muokattu 29.7.2022: Sekä Genovan vertikaalinen liikenne että metroliikenne ruuhka-aikojen ulkopuolella päätettiin tänään pitää ilmaisena ainakin tämän vuoden loppuun asti.

8 kommenttia

  • Leena Laurila

    Huhh! Complimenti, oletpa ahertanut kokoon aikamoisen paketin Genovasta ja Liguriasta. Sen ne ansaitsevat. Me teimme matkamme alueelle vuonna 2018 ja jäi todella mieleen upea kaupunki, sen vanhat korttelit ja loputtomat nähtävyydet. Kuvasi palauttivat sen hyvin mieleen. Meihin kaupunki teki kyllä heti vaikutuksen! Meillä oli vain viikon reissu, ja sehän on liian vähän, joten tämmöinen pläjäys nähtävää voi vähän läkähdyttää. Kävimme myös Cinque Terressä ja Parco Villa Pallavicinissä.

    • Kirja ja keittiö

      Kiitos, Leena! Onpa kiva kuulla, että teillä oli onnistunut reissu ja paikka teki vaikutuksen. Liguriassa olisi niin paljon nähtävää, että ei siihen meinaa yksi ihmiselämä riittääkään. Viikossa ehtii jo jotain, tekin Cinque Terreen, mikä on kyllä sekin ”un must” tuolla. Huomasin, että tänä kesänä Parco Villa Pallavicinia mainostettiin isoin plakaatein Genovan keskustassa, joten siihen kaupunki näköjään nyt ainakin panostaa.

  • Esmeralda / Esmeraldan eetos

    Aivan häkellyttävän upea matkaopas Liguriaan ja Genovaan on tämä uusi aluevaltauksesi!!! Grazie mille! Olisin halunnut jatkaa Ranskan Rivieralta Italiaan, se on jäänyt kaivelemaan. Muistaakseni Genovaan on saanut joskus tosi edullisia suoria lentojakin. Ehdottomasti täytyy päästä tuonne! Upeita kuvia ja tunnelmia. Minä tosiaan Instassa tajusin jonkun kuvan kohdalla väärin, että olet Napolissa, kun muistaakseni sielläkin on Via Garibaldi. Onkohan jopa monessakin italialaisessa kaupungissa? Vai oliko se Roomassa, en tiedä! Cinque Terre on kyllä sellainen kohde, joka kans pitäisi kokea eikä vain kuvista katsoa.

    Kiitos myös, kun nostit esiin tämän pienen mutta suuren italialaisen viinialueen, jonka viinejä soisi todella tulevan saataville myös Alkoon. Muistaakseni Veistämössä Turussa oli tarjolla jokin ligurialainen viini, jollen aivan väärin muista. Siellä muutenkin Italia- ja Ranska-ambitiot näkyvät viinilistalla.

    Jatka ihmeessä samalla linjalla, että välillä matkakertomusta! Niin mielelläni näitä luen ja katselen, kiitos!

    • Kirja ja keittiö

      Voi kiitos! Pitää miettiä matkajuttuja siis vastaisuudessakin, vaikken ihan matkabloggaajaksi aio ryhtyä. Luulen, että Via Garibaldeja löytyy Italiassa vähän joka kaupungista. Mutta Napolissa olen käynyt viime aikoina vain mielessäni (esim. sinun blogissasi) 🙂

      Olen miettinyt, mitähän ligurialaiset viinit oikein maksaisivat Alkossa. Ainakin Cinque Terren Sciacchetrà on Italiassakin tosi hintavaa. Ja kuten sanoit, pieni viinialuehan se on.

  • Arja Mäkinen

    Olipa upeat kuvat ja hienosti kirjoitettu matkaopas. Oli ilo lukea ja katsella, vaikka se viini puuttui. Tosi mahtavaa päästä näin ”käymään” Italiassa, kun matkustaminen sinne ei onnistu.

    Luen mielelläni lisää vastaavia kertomuksia!

    • Kirja ja keittiö

      Kiitos kommentista, Arja! 🙂 Tämän kirjoittaminen oli mukavaa, kun tuli samalla talletettua itsellekin monta tärkeää asiaa ja kuvaa muistiin.

  • Viiru

    Tervetuloa takaisin 🙂 ! Meillä oli alustavasti Genovan matka suunnitteilla, mutta se ei näillä näkymin tule ihan vielä toteutumaan. Mutta nythän tässä on kelpo eväät rajata matkakohteita sitten kun niin pitkälle päästään 🙂 Toivottavasti oli antoisa ja rentouttava loma!

    • Kirja ja keittiö

      Kiitos 🙂 Nyt sitten vaan suunnittelemaan matkaa, nähtävää Genovassa ja lähistöllä riittää!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *