Bologna,  Firenze,  Italia-vinkit,  Kirjat,  Lasten kanssa Italiassa,  Lastenkirjallisuus,  Matkakirjallisuus,  Milano,  Rooma,  Sisilia,  Toscana,  Venetsia

Mauro Mozzarella ja ihmeellinen Italia – Lasten kanssa Italiassa

Petri Pirkolan ja Jaakko Seppälän Mauro Mozzarella ja ihmeellinen Italia (Myllylahti 2023) on lasten matkaopas Italiaan. Värikkäästi ja runsaasti kuvitetussa oppaassa on paljon hyödyllistä ja kiinnostavaa perustietoa Italiasta maantieteestä historiaan ja ruokaan sekä erityisesti lapsia ja lapsiperheitä kiinnostavia vinkkejä ja matkakohteita.Mars mars saapasmaahan!
Mauro Mozzarella
Kannesta löytyy muutama Italia-klisee mutta sisältä myös muuta sisältöä.

Ajattelin tälle kesälle blogiin pientä Italia-aiheista matkateemaa, jonka avaa nyt blogissani aivan uusi genre: lasten matkaopas. Eikä matkateema välttämättä tarkoita fyysistä matkustamista: kirjat ja ruoat tarjoavat ainakin itselleni parhaat puitteet nojatuolimatkailulle.

Meidän perheen Signorino on vielä sen verran pieni, että Mauro Mozzarellan melko informatiivinen ote ei vakuuttanut häntä, mutta kouluikäistä Italian-matkaajaa opas puhuttelisi jo varmasti. Itse aikuisena luin sitä myös varsin sujuvasti ja opin uutta.

Lasten näkökulma

Mauro Mozzarella ja ihmeellinen Italia on osa Pallo haltuun -lasten matkaopassarjaa, jossa on aiemmin ilmestynyt Pedro Paella ja Espanjan erikoisuudet ja Patricia Patonki ja riemukas Ranska (ihanat nimet!). Kirjat on suunnattu ”alakouluikäisille ja kaikille lapsenmielisille”. Mauro Mozzarella on tämän kevään uutuuskirjoja.

Minusta lapsille suunnattu Italian-matkaopas on todella tervetullut uutuus! Nykyään useimmat matkailijat löytänevät matkavinkkinsä netistä, mutta kuratoituja, tietystä vinkkelistä jaettuja ja huolella koottuja vinkkejä ei netin epätasainen tarjonta voi koskaan korvata. Lisäksi lapsiyleisön huomioiminen asiassa kuin asiassa on aina kannatettavaa – ja jos se vielä tapahtuu paperisen kirjan muodossa, aina parempi. Mauro Mozzarella on kevyt ja runsaasta ja tietomäärästään huolimatta ohut opas, jonka pakkaa mukaan pienempäänkin reppuun.

Mauro Mozzarella on jaettu selviin lukuihin, joissa jaetaan tietoa ja vinkkejä muun muassa Italian luonnosta ja ilmastosta, kulttuurista, nähtävyyksistä ja tapahtumista, liikenteestä, ruoasta ja historiasta. Muutama ruokareseptikin mahtuu mukaan, ja lopussa on pari puuhasivua tehtävineen. Välissä voi opetella myös muutaman sanan italiaa.

Värit, runsas kuvitus ja tekstilaatikot tekevät oppaasta helposti luettavan ja selailtavan, mutta ulkoasu ei silti ole lainkaan liian lapsekas tai ärsyttävä. Hetkessä vanhentuvat hotellivinkit ja muu netistä paremmin löytyvä (ja lapsia varmasti vähemmän kiinnostava) on jätetty oppaasta fiksusti pois. Lapset kohderyhmänä on otettu hyvin huomioon, mutta aikuinenkin saa oppaasta paljon irti. Kirjan lukeminen ja tutkiminen yhdessä lapsen kanssa on tietysti paras tapa ottaa opas haltuun.

Lasten kanssa Italiassa

Italia näyttäytyy Mauro Mozzarellassa monipuolisena maana ja matkakohteena, mitä se todella onkin. Italia on myös tunnettu lapsirakkaana (mutta ei lapsirikkaana; syntyvyysluvut ovat Italiassa erittäin alhaiset) maana, ja tämän voin oman kokemukseni perusteella todella vahvistaa!

Matkustaessani Italiassa yksin ihan perus turistina tai viimeksi työmatkalaisena olen saanut vaihtelevaa palvelua – sitä parempaa tosin, mitä sujuvammiksi italian taitoni ovat vuosien varrella kehittyneet. Aikanaan pariskuntana matkatessa kaikki on aina sujunut myös hyvässä hengessä paikallisen puolisoni ansiosta, mutta viime vuosien perhereissuilla palvelu onkin sitten ollut jo ylitsevuotavan ystävällistä ja tuttavallista, välillä jopa koomisuuteen ja lain taivuttamiseen asti.

Italian-reissuillamme paikalliset ovat mm. kirjaimellisesti kiistelleet siitä, kuka saa junassa auttaa meitä rattaiden kanssa, Signorino on saanut kourakaupalla ilmaisia tikkareita ja keksejä erinäisistä puodeista ja putiikeista ja käynyt tarjoilijoiden kädestä pitämänä tutustumassa ravintoloiden keittiöihin. Olemme päässeet kiellettyjen vesipullojen kanssa helteisessä Firenzessä sisälle Uffizin taidemuseoon, olemme välttäneet Milanon metrossa sakkomaksun ja meidät on ohjattu pitkän jonon kärkeen ties missä kohteissa – koska bambino.

Kääntöpuolena lapsirakkaudelle Italiassa on kuitenkin se, että julki-imettäminen ei ole tavallista, lastenhoitohuoneita on vaikea löytää ja rattaiden kanssa matkustaessa niitä (ja kitisevää hikistä lasta) saa kantaa lukuisissa portaissa ja nostella jalkakäytävien korkeiden reunojen yli. (Viime kesän kuukauden Italian-matkan jälkeen kaikki paitani kiristivät hartioista ja hauiksista.) Rattaiden vastinparina kantorepussa taas sekä vanhempi että vauva tai taapero hikoavat kesäkuumalla läpimäriksi hetkessä.

Nämä ongelmat koskevat vain aivan pienen lapsen kanssa matkustavaa, joten Mauro Mozzarellan kohderyhmän eli koululaisten kanssa on jo paljon helpompaa! Heillä on myös jo omat kiinnostuksen kohteensa ja toiveensa matkalle. Tässä lapsiperheille muutamia Mauron vinkkejä linkkeineen:

Kohteista ja tietysti paljosta muustakin löytyy lisää tietoa itse oppaasta, joten lisävinkit kannattaa ottaa talteen, jos on lähdössä matkalle. Lapsetkin ovat kiinnostuneita hyvästä ruoasta, joten onneksi Mauro Mozzarella jakaa myös vinkit parhaisiin pizzoihin, paninoihin ja jäätelöihin.

Kirjaan liittyvä resepti: sorrentolainen gnocchivuoka

4 kommenttia

    • Kirja ja keittiö

      Kiva, jos vinkki on hyödyllinen ja tulee käyttöön. Italia on kiva kohde lasten(kin) kanssa!

  • Viiru

    Hauska uusi aluevaltaus 🙂 ! Vähän pyörittelin silmiäni kirjan nimelle ja kansikuvalle, mutta onneksi kliseiden sijaan kirjasta löytyi muutakin juttua. Ja tuo henkilöiden nimeäminen on varmaan just lastenkirjoille ominainen piirre, joka toimii tuolla kohderyhmällä hyvin. Eihän joku Mauro Martinetti ole yhtään niin hauska kuin Mauro Mozzarella ;). Mikähän Suomesta kertovan kirjan nimi voisi olla? Kalle Karjalanpiirakka? Liina Lohi? Paavo Puusti?

    Lasten tietokirjat on yleensä niin kauniita ja asiapitoisia, että ne sopii oikein hyvin aikuisellekin :). Joissain on siis todellakin paljon kaikkia yksityiskohtia. Aina hämmästelen sitä tiedonjanon määrää, joka lapsilla(kin) voi olla. Jos joku vaan kiinnostaa, niin tietoa imetään kuin sieni. (Sellainen olin itsekin, ja olen kyllä edelleenkin. Ylpeästi lapsenmielinen :))

    Jään odottamaan matkateeman seuraavaa etappia 🙂

    • Kirja ja keittiö

      Ihan mahtavia nimiehdotuksia! 😀 Kohderyhmäähän tuossa nimessä ja kansikuvituksessa on ajateltu, ei olla menty viiniviljelykset tai talousteemat edellä. Mutta joo, välillä kyllä Vespoja, pizzoja ja jalkapalloja ei jaksaisi enää katsella yhtään.

      Monet lasten tietokirjat ovat tosiaan aikuisellekin sopivaa luettavaa, ja ainakin niistä oppii tärkeimmät perusasiat. Meillä opetellaan tällä hetkellä kovasti maiden nimiä, lippuja ja pääkaupunkeja, joista näköjään olen monet itse ehtinyt unohtaa. Eli usein asiat ovat vähintäänkin hyvää kertausta aikuisellekin! Tai sitten toisaalta juuri nuo yksityiskohdat saattavat jäädä parhaiten mieleen 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *