Kirjat,  Uutuuskirjat

Kevään 2024 uutuuskirjat: 13 poimintaa

Miltä näyttää vuoden 2024 kirjakevät? Perinteiseen tapaan kävin kustantamoiden katalogeista läpi uutuuskirjat Italia mielessäni. Millaisia ovat kevään 2024 uutuuskirjat: mitä italialaista tai Italiaa käsittelevää kirjallisuutta nyt keväällä julkaistaan?

Italia-aiheisissa kirjoissa kiertävät aina hämmästyttävällä tavalla samat aiheet: myös kevään 2024 uutuuskirjat sisältävät jälleen antiikin Roomaa ja muuta historiaa, mafiaa, matkoja, ruokaa, viihdettä ja dekkaria – suomalaisia lukijoita takuulla kiinnostavia aiheita siis. Itselleni ilahduttavimmat kevään uutuudet ovat jälleen italiasta käännetyt uutuusromaanit, ja niitä on nyt tarjolla jopa kolmin kappalein!

Olen näissä postauksissa aina lisännyt esittelyn perään kirjan linkin kustantajan sivulle, mutta tällä kertaa sitä ei valitettavasti kaikista kirjoista löytynyt.

Kevään 2024 uutuuskirjat: kaunokirjallisuus
Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Gianni Solla on minulle nimenä aivan uusi, eikä tätä napolilaissyntyistä kirjailijaa ole aiemmin suomennettu. Maaliskuussa ilmestyvä ja tuoreeltaan suomennettu Ystävyyden oppimäärä (Il ladro di quaderni, 2023) sijoittuu toisen maailmansodan aikaan Campanian pieneen Tora e Piccillin kylään. Kirjassa kerrotaan kolmesta ystävyksestä: fasistisen sikafarmarin pojasta Davidesta, lukutoukka Teresasta ja Mussolinin käskystä kylään lähetetystä juutalaisesta Nicolasista. Tarina ulottuu lopulta lapsuudesta sodanjälkeisiin aikuisvuosiin asti. Kirjan on suomentanut Helinä Kangas. Ystävyyden oppimäärä on saanut Italiassa hyviä arvioita, ja aion sen ehdottomasti lukea!

Lue kirjailijasta lisää kustantaja Otavan sivulta.

Kuvat Ligurian rannikon keramiikkakaupunki Albissolasta
Beatrice Salvioni: En pelkää mitään

Alle 30-vuotiaan Beatrice Salvionin esikoiskirja En pelkää mitään (Malnata, 2023) on ollut jonkinasteinen sensaatio Italiassa, ja sekin ilmestyy aivan tuoreeltaan suomeksi helmikuussa Leena Taavitsainen-Petäjän kääntämänä. Tämäkin tarina sijoittuu fasismin ajan Italiaan ja kertoo ystävyydestä, tällä kertaa tyttöjen välisestä. Teini-ikäinen ”hyvän perheen tyttö” Francesca löytää itsensä puolipukeissa joenpenkalta miehen ruumiin alta. Kapinallisen ja paheksutun ystävänsä Maddalenan kanssa he piilottavat miehen ruumiin. Francescan ja Maddalenan tarinasta kehittyy tarina oman äänensä ja oikeutensa löytämisestä seksistisessä ja väkivaltaisessa ympäristössä. En pelkää mitään -kirjaa on verrattu Elena Ferranten Napoli-sarjaan, ja jotkin yhteneväisyydet kuulostavatkin ilmeisiltä. Ehdottomasti lukulistalle!

Paolo Cognetti: Suden onni

Paolo Cognetti on minulle tuttu kirjailija, jonka aiemmin suomennetuista teoksista Kahdeksan vuorta ja Sofia pukeutuu aina mustaan olen kirjoittanut blogiinkin. Tämän uusimman suomennoksen Suden onni (La felicità del lupo, 2021) olen aiemmin lukenut italiaksi. Suden onnessa on samoja teemoja kuin muun muassa Italian arvostetuimmalla kirjallisuuspalkinnolla Premio Stregalla palkitussa Kahdeksassa vuoressa: se sijoittuu vuoristoon Italian Alpeille ja kuvaa pitkälti vuoristoelämää ja vuorten vastustamatonta kutsua, joka sekä yhdistää että erottaa, niin rakastavaisia kuin perheitäkin. Kirjassa on kaunis tunnelma, ja vaikeaa vuoristoelämää kuvatessaan se saa kuitenkin kummalla tavalla samalla kaipaamaan sellaista. Tällaisessa kuvauksessa Cognetti on mestari. Helmikuussa ilmestyvän kirjan on suomentanut Mirja Hovila.

Lue kirjasta lisää kustantaja Bazarin sivulta.

Donna Leon: Hyvän nimissä

Donna Leonin Venetsiaan sijoittuvat Guido Brunetti -dekkarit ovat usein uutuuskirjojen joukossa. Jo yli 30-osaisen sarjan uusin suomennettu rikosmysteeri on Hyvän nimissä (Give unto other, 2022). Siinä Brunetti selvittelee perhetutun tyttären tapausta, joka laajenee hyväntekeväisyysjärjestön tutkimiseen. Kirja ilmestyy helmikuussa, ja sen ovat suomentaneet Kaijamari Sivill ja Markku Päkkilä.

Lue kirjailijasta lisää kustantaja Otavan sivulta.

Jyrki Erra: Orjantappurakruunajaiset

Jyrki Erran tammikuussa ilmestyvä Orjantappurakruunajaiset sijoittuu taidemaailmaan. Suomalainen taidemaalari saa vihjeen Caravaggion kadonneesta Kristus-aiheisesta maalauksesta ja alkaa etsiä sitä aikalaisen päiväkirjamerkintöjen avulla Roomasta. Taulusta ovat kiinnostuneita kuitenkin myös muut, ja etsinnästä kehkeytyy vaarallinen trilleri.

Lue kirjasta lisää kustantaja Otavan sivulta.

Elodie Harper: Fortunan temppeli

Elodie Harper on tuttu nimi viime vuosien uutuuskirjapostauksista: huhtikuussa ilmestyvä, Juhani Ahokkaan suomentama Fortunan temppeli (The Temple of Fortuna, 2023) päättää antiikin Pompeijiin sijoittuvan trilogian, jonka aiemmat osat ovat Sudenluola ja Kultainen ovi. Trilogian päähenkilö Amara on Pompeijista vapautunut orja, joka päätösosassa alkaa pohtia paluuta Pompeijiin.

Lue kirjasta lisää kustantaja Bazarin sivulta.

Santa Montefiore: Italialainen tyttö Brooklynissä

Tässäkin kirjassa liikutaan fasismin ajan Italiassa, mutta sen lisäksi myös 1980-luvun New Yorkissa. Santa Montefioren Italialainen tyttö Brooklynissa (An Italian Girl in Brooklyn, 2022, suom. Ulla Selkälä) on romanttista historiallista viihdettä. Kahteen eri aikatasoon sijoittuvassa tarinassa seurataan päähenkilö Evelinan vaiheita 1930-luvun Italiassa ja myöhemmin Yhdysvalloissa. Mielessä on tietysti romanttinen rakkaus ja Italiassa kohdattu kylän räätälin poika Ezra. Kirja ilmestyy nyt tammikuussa.

Lue kirjasta lisää kustantaja WSOY:n sivulta.

Kevään 2024 uutuuskirjat: tietokirjallisuus
Marja-Leena Hänninen: Naisia vallan kulisseissa

Antiikin historian tutkijan Marja-Leena Hännisen maaliskuussa ilmestyvä Naisia vallan kulisseissa kertoo antiikin Rooman ensimmäisen keisaridynastian naiskohtaloista. Julius-Claudiusten hallitsijasuvun vallan liepeillä naiset olivat valtapelien toimijoita ja heillä oli omat vaikutuskeinonsa. Hovielämä oli kuitenkin myös täynnä juonittelua ja huhuja, ja julkisuuden katse oli toisinaan armoton. Kuulostaa todella kiehtovalta kirjalta!

Lue kirjasta lisää kustantaja Otavan sivulta.

Salla Leponiemi: Firenzeläiset elämätKuinka löysin kotini suurten persoonallisuuksien kaupungista

Tässäkin on itseäni kiinnostava uutuuskirja: taidehistorioitsija Salla Leponiemen Firenzeläiset elämät kertoo elämästä Firenzessä niin historiassa kuin nykypäivänäkin. Firenzeen, sen tarinoihin ja taiteeseen ihastunut Leponiemi toteutti unelmansa ja asuu itsekin nykyään kaupungissa. Aiemmin olen kirjoittanut blogiin Leponiemen kirjoittamasta erinomaisesta Elin Danielson-Gambogin elämäkerrasta Niin kauan kuin tunnen eläväni – Taidemaalari Elin Danielson Gambogi. Aivan ehdottomasti aion lukea Leponiemeltä tämänkin kirjan. Kirja ilmestyy maaliskuussa.

Lue kirjailijasta lisää kustantaja Gummeruksen sivulta.

Anton Monti: Salattu mafia – ’Ndrangheta ja Sacra Corona Unita 

Anton Monti on viime vuosina Italian mafiasta useita teoksia kirjoittanut suomalais-italialainen tietokirjailija. Aiemmin olen kirjoittanut blogiin hänen Calabrian mafiaa käsittelevästä teoksestaan ’Ndrangheta – Maailman vaarallisin rikollisjärjestö, ja samoja teemoja on tässä uutuuskirjassakin. Salattu mafia – ’Ndrangheta ja Sacra Corona Unita kertoo ’Ndranghetan lisäksi Apulian alueen mafiasta, Sacra Corona Unitasta. Kirja ilmestyy nyt tammikuussa.

Lue kirjasta lisää kustantaja Avaimen sivulta (verkkokauppa).

Mikko Takala, Sami Rekola, Tommi Anttonen: Italia – Keittokirja

Maaliskuussa ilmestyvä Italia – Keittokirja esittelee italialaista ruokaa ja ruokakulttuuria maan suurimpien kaupunkien kautta. Ruokamatkalla käydään Milanossa, Torinossa, Genovassa (!), Bolognassa, Modenassa, Parmassa, Firenzessä, Roomassa, Napolissa, Palermossa ja Syrakusassa – suurin osa tuttuja kaupunkeja minullekin. Jokaisesta kaupungista esitellään reseptejä, raaka-aineita ja ravintoloita. Kuulostaa tosi hyvältä ja herkulliselta, vaikka on sanottava, että suhtaudun hieman skeptisesti italialaista keittiötä käsitteleviin keittokirjoihin. Mutta ehkäpä tässä tekijöillä on aitoa asiantuntemusta, aion tutustua!

Lue kirjasta lisää kustantaja Readme.fi:n sivulta (verkkokauppa).

Anu Rinkinen: RoomaTripsteri

On ilahduttavaa, että internetin vinkkisekamelskan vastapainoksi edelleen julkaistaan painettuja matkaoppaita (haaveilen salaa sellaisen kirjoittamisesta itsekin…)! Tämä tammikuussa ilmestyvä Anu Rinkisen matkaopas Roomaan on itse asiassa jo aiemmin ilmestyneen Rooma-oppaan uusi, vuonna 2023 päivitetty painos. Roomaan jos mihin kaipaa turisti asiantuntevaa apua – Rinkinen on Roomassa ja muualla Italiassa vuosia asunut ammattikirjoittaja. Vaikka minulla ei valitettavasti ole lähiaikoina Rooman-matkaa suunnitteilla, aion jossain vaiheessa tutustua tähän päivitettyyn uutuuteen. Hyvin kirjoitettuja, asiantuntevia matkakirjoja ja -oppaita ei totisesti ole liikaa.

Lue kirjasta lisää kustantaja Readme.fi:n sivulta (verkkokauppa).

Boëthius: Filosofian lohdutus

Loppuun vielä filosofian lohdutusta. Epäilen aina hieman, miten hyvin antiikin Rooman ajan kirjoittajat oikeastaan sopivat Italiaan – mikä oikeastaan on Italia? Pitäisikö pysyä maan nykyisten rajojen sisällä vai tarkastella laajempaa historiallista kuvaa? Boëthius mahtunee kuitenkin myös Italian nykyisten rajojen sisään (kävin juuri loppuvuodesta hänen kuolinkaupungissaan Paviassa), ja hän kurottaa tuotannollaan kustantajan kuvauksen mukaan antiikin Roomankin yli keskiajalta uudelle ajalle asti. Boëthius kirjoitti Filosofian lohdutuksen, kun hän odotti vankilassa kuolemantuomion täytäntöönpanoa. Juhani Sarsilan suomennos ilmestyy helmikuussa. Aion lukea!

Lue kirjasta lisää kustantaja Vastapainon sivulta (verkkokauppa).

Tämän postauksen myötä toivotan oikein hyvää kirjakevättä kaikille! Blogi jää nyt ainakin alkuvuodeksi tauolle. Alla prossima!

4 kommenttia

  • Leena Laurila

    Hienoja seinäkuvia! Listallasi on minullekin tuttuja nimiä. Vaikuttaa tosiaan, että Elena Ferrante on inspiroinut yhtä ja toista kirjailijaa omiin kertomuksiin. Eniten tässä vaiheessa kiinnostaa Salla Leponiemen Firenze -kirja, niin vaikuttunut olin tuosta Elin Danielson-Gambogi elämäkertakirjasta ja Firenzestä minullakin on kivoja muistoja.

    • Kirja ja keittiö

      Kiitos! Albissola ei ehkä muuten ole se kaikkein viehättävin kaupunki, mutta hienoon keramiikkaan törmää vähän joka kulmalla. Ferrante on varmasti inspiroinut monia, ja luulen, että kustantamoissa Ferrante-vaikutteet saattavat vaikuttaa myös käännösvalintoihin. Ja ihan samaa mieltä myös tuosta Leponiemestä: Elin Danielson-Gambogin elämäkerta jäi kyllä mieleen, ja Firenzehän nyt kiinnostaa aina.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *