Alkuruoat ja aperitiivi,  Omat ruokasuosikkini,  Ruoka,  Salaatit ja lisukkeet

Brunssille ja piknikille: paprika–munapannu

Vihdoinkin Abruzzossa! Abruzzoon harvemmin törmää Suomessa oikein missään kontekstissa. Italiasta puhuttaessa tutummat Toscanat, Sisiliat, Roomat ja Milanot tuntuvat aina jyräävän. Mutta nyt! Paljastus-romaanin abruzzolainen Nadia johdatti minut täällä Suomessa harvemmin kolutulle alueelle ja suoraan paikalliseen herkulliseen keittiöön. Sieltä löytyi tämä paprika–munapannu, paikallisella murteella suloisesti pipindune e ove.

paprika–munapannu, leipä ja paprika
Tämä värikimara maistui samaan aikaan ihanan suolaiselta ja makealta.

Brunssi ei kuulu italialaiseen ruokakulttuuriin, mutta paprika–munapannu on ruokalaji, jota on Abruzzossa perinteisesti nautittu aamupäivällä maatilan töiden lomassa. Nykyihminen harvemmin huhkii sellaisissa hommissa, mutta sitäkin mieluummin nautiskelee aamupäivisin brunssia. Ruoasta tuleekin mieleen shakshuka, tomaattinen munapannu, joka on jonkinlainen trenditarjottava brunsseilla Suomessakin.

Abruzzossa paprika–munapannu leivän kera näyttäisi nykyisin olevan myös ravintoloiden antipasto-listoilla. Hyväksi piknik-ruoaksikin sitä mainostetaan: se sopii erinomaisesti paninon väliin. Me testasimme tätä luottoleipämme eli nopean ciabattan kanssa. Yksinkertaista ja hyvää, eli italialaista ruokaa parhaimmillaan!

Ruoan nimi kertoo kaiken olennaisen: pipindune e ove eli italiaksi peperoni e uova on nimensä mukaisesti paprikoita ja munia – omana käännöksenäni siis paprika–munapannu. En ole koskaan valitettavasti käynyt Abruzzossa päinkään, mutta netin reseptivalikoimaa selailemalla näyttäisi siltä, että tästä(kin) ruokalajista on monia variaatioita: joskus mukaan laitetaan sipulia, joskus perunaa – alkaa kuulostaa hieman paprikaiselta pyttipannulta. Me kokeilimme tätä ihan vaan yksinkertaisena versiona pelkistä paprikoista ja munista valmistettuna, ihan kevyen kevyellä valkosipuli- ja peperoncino-lisäyksellä tosin.

Helppo ja herkullinen reseptikokeilu pääsi meille välittömästi vakiokäyttöön. Piknik-säitä odotellessa!

Abruzzolainen paprika–munapannu pipindune e ove

  • 1 kananmuna 100 g (suippo)paprikaa kohti
  • ekstra-neitsytoliiviöljyä
  • suolaa
  • (yksi valkosipulinkynsi)
  • (chiliä/peperoncinoa)
  1. Pilko paprikat pitkiksi suikaleiksi.
  2. Annostele runsaasti oliiviöljyä paistinpannulle.
  3. Halutessasi lisää pannulle myös yksi valkosipulinkynsi ja yksi peperoncino.
  4. Kuumenna ja lisää paprikat pannulle.
  5. Kypsennä paprikoita jatkuvasti sekoittaen, kunnes ne pehmenevät. (Jos teet ruokaa oikein ison määrän, voi olla hyvä idea kypsentää paprikat muutamassa erässä.)
  6. Mausta suolalla.
  7. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki.
  8. Poista tässä vaiheessa valkosipulinkynsi pannulta.
  9. Kaada munaseos pannulle ja sekoita paprikoiden joukkoon.
  10. Kypsennä välillä sekoitellen ja käännellen, kunnes munat ovat kypsiä. Tarkista suola.
  11. Tarjoile hyvän leivän kera.
Reseptiin liittyvä kirja: Domenico Starnone – Paljastus

4 kommenttia

  • Esmeralda / Esmeraldan eetos

    Ooh! Tämä onkin hauska ohje, kun tuo muna rikotaan pannulla. Ehdottomasti kokeiluun! Mietin, mistä Abruzzo on niin tutun kuuloinen, mutta sieltähän tulee monia Montepulciano-viinejä. Kenties sopisi tällekin ruualle, vaikka punaviini on kyllä munaruoille joskus haaste. Ai niin, ei brunssilla vissiin vielä viiniä juoda 😅

    • admin

      Totta, Abruzzosta tulee Montepulciano-viinejä, ja minulle on tuttu myös sanapari Trebbiano d’Abruzzo. Sopisiko valkoviini sitten kananmunien kanssa paremmin? Tässä ruoassa oli makeaa ja suolaista sekaisin, mikä teki ruoasta niin hyvän, mutta onkohan sekin viinin kannalta haaste? Tosin jos unohdetaan koko aamupäiväviini, eihän tässä tosiaan mitään ongelmaa olekaan 😀

      • Esmeralda / Esmeraldan eetos

        Valkkari sopinee yhtä huonosti kuin punaviini, mutta jos pääpaino makunystyröillä on paprikassa, pitäisin ehkä kevyttä jäännössokerista punaviiniä viilennettynä parempana yhdistelmänä (uunipaprikoille oli tosi hyvä Toscanan Antinori, vaikka tuhti viininä olikin). Vai olisiko grappa paras heti aamuun? 😀

        • admin

          Huh, grappaa en oikein saa alas lainkaan. Tosin aamulla en ole sitä koskaan kokeillut 😀 Mutta kiitos vielä viinivinkistä, ”jäännössokeri” olikin minulle uusi sana!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *