Ruoka,  Salaatit ja lisukkeet

Salaperäinen farrosalaatti

Uusi vuosi alkaa mysteerillä: mitä oikein on farro? Olen silloin tällöin törmännyt italiankielisissä resepteissä farroon, ja olen ulkomuodon perusteella kuvitellut sen olevan spelttiä. Jossain vaiheessa sitten tajusin, että spelttihän on italiaksi spelta. Eli mitä siis on farro?

Salaperäisistä etruskeista ja heidän ruoastaan lukiessani kohtasin jälleen farron. Farrosalaatti oli kuulemma yksi etruskeille tyypillisistä ruokalajeista, samoin farrokeitto, johon usein yhdistettiin myös palkokasveja. Farro on ikivanha vilja, nykyvehnän edeltäjä, jonka jyviä voi käyttää esimerkiksi riisin ja ohran tapaan.

 

Farrosta on kuitenkin vaikea löytää kovinkaan paljon tietoa suomeksi. Minulle oli aluksi epäselvää sekin, mikä farro on suomeksi – mutta se on siis sama farro kuin italiaksikin (ja englanniksi). Netin syövereistä löytää eri kielillä paljonkin väittelyä siitä, mikä erottaa farron, speltin ja emmervehnän (ja freekehin ja yksijyvävehnän). Jyväsoppa on valmis!

En näköjään siis olekaan ainoa, joka on sekoittanut speltin ja farron. Ne Eivät Kuitenkaan Ole Sama Asia, kuten esimerkiksi erään nettisivuston artikkelissa Farro Is Not Spelt, and Spelt Is Not Farro selväsanaisesti huomautetaan. Ok, got it. Silti ainakin italialaiset tuntuvat käyttävän sanoja ihan miten sattuu.

Farron jyviä sydämen muotoisella lautasella
Farro (tai speltti) tekee hyvää sydämelle.

Farrosalaatti mielessäni aloin etsiä siihen sopivaa reseptiä. Etruskit eivät sellaista jättäneet jälkeensä, mutta heidän taiteeseensa on jäänyt todisteita myös heidän ruokavaliostaan. Etruskit kuulemma lisäsivät farron joukkoon kapriksia, selleriä, etikkaa, valkosipulia ja anjovista. (Tämä tosin ihmetyttää: ovatko etruskitaiteilijat todella onnistuneet kuvaaman etikan salaatissa?)

Itse en välitä anjoviksesta, ja kun etsin autenttisen salaatin ohjetta, törmäsin eräällä toscanalaisella sivustolla tähän salaattiin, josta otin inspiraatiota. Ohjeen farrosalaatti sisältää sellerin sijaan sipulia ja anjoviksen sijaan borlotti-papuja. Kuulostaa hyvältä! Sipulia ja papuja käyttivät etruskitkin. Aloin miettiä, että tähänhän sopisivat myös esimerkiksi kirsikkatomaatit, kunnes muistin, että juu, etruskit eivät tainneet syödä tomaatteja…  

Ilman tuoreita kasviksia farrosalaatti sopii kuitenkin Suomen talveen erinomaisesti ja toimii hyvin lisukesalaattina. Ja jos unohdamme etruskit, vieläkin terveellisempi ja monipuolisempi farrosalaatti voisi sisältää vaikka erilaisia grillattuja kasviksia ja enemmän tuoreita yrttejä. Esimerkiksi grillatut munakoisot voisivat sopia hyvin farron kanssa.

Mutta nyt pois mielestä tomaatit ja grillit, jotka eivät tähän kuulu, ja palataan etruskien aikaan ja tähän reseptiin:

Farrosalaatti insalata di farro (4 hengelle)
  • 150 g farroa (tai spelttiä)
  • puolikas sipuli
  • n. 1 dl kylmää vettä
  • valkoviinietikkaa
  • 240 g borlotti-papuja (säilyke)
  • 65 g kapriksia (se isompi purkki)
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • tuoretta timjamia
  1. Kypsennä farro pakkauksen ohjeen mukaan kevyesti suolatussa vedessä. Valuta tarvittaessa ja jäähdytä.
  2. Viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi. Laita sipulirenkaat pieneen kulhoon ja kaada päälle vesi ja kunnon tujaus valkoviinietikkaa. Puristele sipulia käsin ja valuta sitten. Käsittely pehmentää raa’an sipulin makua.
  3. Valuta pavut ja kaprikset.
  4. Sekoita ainekset yhteen isossa kulhossa.
  5. Mausta oliiviöljyllä, valkoviinietikalla, mustapippurilla, suolalla ja tuoreella timjamilla.

(Noloa, mutta on pakko myöntää, että kaiken tämän farrosta kirjoittamisen jälkeen jouduin käyttämään salaatissani spelttiä – sen verran salaperäistä farro on, etten tähän hätään löytänyt sitä mistään…!)

Reseptiin liittyvä kirja: Krista Launonen – Hymyn salaisuus. Miten taide auttoi minua löytämään elämänilon?

2 kommenttia

  • Joni

    Hei, alkuperäinen roomalainen farro tarkoitti emmervehnäryynejä eli -suurimoita. Se oli antiikin aikaan ylivoimaisesti viljellyin vehnälaji Italiassa ja Egyptissä. Nykyaikainen helpommin jauhettava leipävehnä yleistyi vasta hieman myöhemmin.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *