Kevään 2023 uutuuskirjat: 12 poimintaa
Hyvää uutta (kirja)vuotta! Perinteiseen tapaan kävin kustantamoiden katalogeista läpi uutuuskirjat Italia mielessäni. Millaisia ovat kevään 2023 uutuuskirjat: mitä italialaista tai Italiaa käsittelevää kirjallisuutta nyt keväällä julkaistaan?
Kaunokirjallisuuden puolella Italia-uutuudet painottuvat viihteeseen, dekkareihin, historiaan ja englannista käännettyyn kirjallisuuteen – aika tavanomaista. Tietokirjallisuudessa on tiedossa kiinnostavaa asiaa muun muassa politiikasta ja matkailusta. Lastenkirjallisuudessa uutuuksia on tulossa useampia.
Kevään 2023 uutuuskirjat: kaunokirjallisuus
Alba de Céspedes: Ylioppilaskoti
Uutuus, joka oikeastaan ei ole uutuus lainkaan: Otava julkaisee helmikuussa uusintapainoksen italialais-kuubalaisen Alba de Céspedesin alunperin jo vuonna 1943 suomennetusta teoksesta Ylioppilaskoti (Nessuno torna indietro 1939, suom. Toini Kaukonen). Se kertoo nunnien pitämän sisäoppilaitoksen normeja kyseenalaistavista nuorista naisasukkaista. Pidin todella paljon Alba de Céspedesin Kielletty päiväkirja -teoksesta, josta julkaistiin uusintapainos vuosi sitten, joten aion lukea myös tämän. Ylioppilaskotia on pidetty de Céspedesin läpimurtoromaanina.
Lue kirjasta lisää kustantaja Otavan sivulta.
Donna Leon: Hetken huumaa
Hetken huumaa (Transient Desires 2021, suom. Markku Päkkilä) on jo kolmaskymmenes osa Donna Leonin Venetsiaan sijoittuvaa Guido Brunetti -dekkarisarjaa. Tässä tarinassa Brunetti selvittää kahden amerikkalaisturistin veneilyonnettomuutta. Kirja ilmestyy helmikuussa.
Lue kirjasta lisää kustantaja Otavan sivulta.
Rebecca Serle: Kesä Amalfin rannikolla
Rebecca Serlen Kesä Amalfin rannikolla -teoksessa (One Italian Summer 2022, suom. Eeva Parviainen) rakkaan äitinsä menettänyt Katy matkustaa Amalfin rannikolle äidilleen tärkeään Positanoon. Amalfin rannikolta Katy sitten yhtäkkiä löytääkin äitinsä – hyvinvoivana ja kolmekymppisenä, sellaisena, kun tämä oli ennen kuin sai Katyn. Kesä Amalfin rannikolla ilmestyy nyt tammikuussa.
Lue kirjasta lisää kustantaja Otavan sivulta.
Maggie O’Farrell: Lucrezian muotokuva
Historiallisesta Hamnet-romaanistaan tunnettu ja palkittu Maggie O’Farrell on nyt siirtynyt 1580-luvun Englannista 1550-luvun Firenzeen Lucrezian muotokuva -romaanillaan (The Marriage Portrait 2022). Teini-ikäinen Lucrezia de’ Medici joutuu kuolleen isosiskonsa sulhasen Alfonson vaimoksi. Uuteen hoviin sopeutuminen on vaikeaa, ja Lucrezialta aletaan tietenkin odottaa perillisen synnyttämistä. Huhtikuussa ilmestyvän kirjan on suomentanut Leena Ojalatva. Olen kuullut paljon hyvää Hamnetista, joten sen lisäksi myös Lucrezian muotokuva menee lukulistalle.
Lue kirjasta lisää kustantaja S&S:n sivulta.
Plautus
Nyt oli vaikea miettiä tälle uutuuskirjalle otsikkoa: sekä kirjan sisältämien tekstien kirjoittaja että itse teoksen nimi on Plautus. Uutuudestakaan ei todellakaan ole kyse: Titus Maccius Plautus (254–184 eaa.) oli antiikin Rooman arkaaisen kauden suosituin komedian kirjoittaja, ja hänen komediansa ovat meidän päiviimme asti säilyneistä roomalaisen kirjallisuuden teoksista vanhimpia. Plautus on osa Antiikin draamat -sarjaa, ja se sisältää kuusi Arto Kivimäen ja Sami Janssonin kääntämää Plautuksen komediaa. Teos ilmestyy huhtikuussa.
Lue kirjasta lisää kustantaja Teoksen sivulta.
Elodie Harper: Sudenluola
Kesäkuussa ilmestyvä, Laura Beckin suomentama Sudenluola (The Wolf Den 2021) on Elodie Harperin esikoisteos, joka on Pompeijiin sijoittuvan romaanitrilogian ensimmäinen osa. Kirja kertoo nuoresta Amarasta, joka on orjana Pompeijin Sudenluola-nimisessä pahamaineisessa bordellissa. Amara haaveilee vapaudesta, mutta tulee huomaamaan, että sillä on hintansa.
Lue kirjasta lisää kustantaja Bazarin sivulta.
Kevään 2023 uutuuskirjat: tietokirjallisuus
Anton Monti: Italian vaaralliset kytkökset – mafia, fasismi ja Venäjä
Italialais-suomalainen Anton Monti on kirjoittanut paljon Italian yhteiskunnasta; olen aiemmin kirjoittanut blogissa hänen kirjoistaan Minne menet, Italia? ja ’Ndrangheta – Maailman vaarallisin rikollisjärjestö. Uusin, nyt tammikuussa ilmestyvä tietokirja käsittelee Italian politiikkaa ajankohtaisista näkökulmista: kirja käsittelee syksyllä parlamenttivaalit voittaneen äärioikeistopuolue Italian veljien kytköksiä mafiaan, fasismiin ja Venäjään. Monti pohtii kirjassa myös Italian tulevaisuutta ja tarkastelee nykypäivän ilmiöitä historiallisessa kontekstissa. Historia ja politiikka eivät ole omia vahvuusalueitani, joten Italian vaaralliset kytkökset täytyy lukea ihan sivistysmielessäkin.
Lue kirjasta lisää kustantaja S&S:n sivulta.
Emil Anton & Antti Kruus: Rooma – Opas pyhiinvaeltajalle
Maaliskuussa ilmestyvä Emil Antonin ja Antti Kruusin Rooma – Opas pyhiinvaeltajille esittelee Rooman, katolisen kirkon keskuksen ja historian yhden keskeisimmän pyhiinvaelluskohteen, kiinnostavimpia nähtävyyksiä. Kirjoittajista Emil Anton on katolinen teologian tohtori ja Antti Kruus on järjestänyt yli 50 pyhiinvaellusmatkaa Italiaan.
Lue kirjasta lisää kustantaja Kirjapajan sivulta.
Heli Pekkarinen: Kylässä Italiassa
Roomassa asuva, Näkymiä vihreältä kukkulalta -blogia kirjoittava Heli Pekkarinen on esitellyt blogissaan monia kauniita italialaiskyliä, ja huhtikuussa häneltä ilmestyy aiheesta myös kirja. Kylässä Italiassa -kirjassa ollaan kirjaimellisesti kylässä Italiassa: Pekkarinen vie lukijan matkalle pittoreskeihin italialaisiin keskiaikaisiin kyliin. Kirja sopii nojatuolimatkojen lisäksi myös oikeaksi matkaoppaaksi. Tämä on luettava!
Lue lisää uutuuskirjoista kustantaja Avaimen sivulta.
Kevään 2023 uutuuskirjat: lastenkirjallisuus
Sonia Baretti: Puutarhan linnut ja Kuka täällä asuu?
Tämä uutuus on suunnattu ihan pienimmille lukijoille: italialaiselta kuvittaja–kirjailija Sonia Barettilta ilmestyy suomeksi maaliskuussa kurkistuskirjat Puutarhan linnut ja Kuka täällä asuu? (suom. Mika Siimes). Kirjojen luukkujen takaa paljastuu lintujen ja siilien elämää.
Lue kirjoista lisää kustantaja Otavan sivulta: Puutarhan linnut ja Kuka täällä asuu?
Elena Favilli & Francesca Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille 2
Tässä uutuudessa on kyse uudesta painoksesta: aiemmin vuonna 2018 suomeksi ilmestynyt Iltasatuja kapinallisille tytöille 2 saa uuden painoksen keväällä. Italialaisten, nyttemmin Yhdysvalloissa asuvien Elena Favillin ja Francesca Cavallon Iltasatuja kapinallisille tytöille -sarja käynnisti aikanaan tosipohjaisten (nais)sankaritarinoiden buumin. Olen kirjoittanut sarjasta aiemmin lyhyesti postauksessa Italialaista lastenkirjallisuutta – Lukuvinkkejä bambinoille.
Lue kirjasta lisää kustantaja S&S:n sivulta.
Petri Pirkola: Mauro Mozzarella ja ihmeellinen Italia
Tämä uutuus sai minut nauramaan: Petri Pirkolan Mauro Mozzarella ja ihmeellinen Italia jatkaa Pallo haltuun -lasten matkaopassarjaa, jossa on aiemmin ilmestynyt Pedro Paella ja Espanjan erikoisuudet ja Patricia Patonki ja riemukas Ranska. Kirjat esittelevät muun muassa maan historiaa, kulttuuria ja luontoa, ja ne on suunnattu ”alakouluikäisille ja kaikille lapsenmielisille” – kiinnostaa myös minua! Mauro Mozzarella ilmestyy helmikuussa.
Lue kirjasta lisää Pallo haltuun -sivustolta.
Sitten vaan lukemaan! Joihinkin uutuuskirjoihin tulen varmasti myöhemmin palaamaan blogissa ihan oman postauksenkin verran.
4 kommenttia
Merja Kontinen
Buongiorno, e Felice Anno Nuovo! Ihan kihisen, kun luen näitä kirjauutuuksia. Ja kun aikoinaan löysin tämän blogin. Miten joku muukin saattaa etsiä italialaista, Italiaa sivuavaa tai Italiaan liittyvää kirjallisuutta – että sellainen joku muukin on olemassa! – kirjallisuutta, jota itse olen selannut kirjastojen tietokannoista silmät viiruilla vuositolkulla, välillä jotain löytäen, usein löytämättä. Ja nyt se tieto on näin helppoa: sen kun luen tästä vaan! 😉 Grazie per il tuo blog.
Kirja ja keittiö
Grazie Merja per le tue belle parole e auguri di buon anno! Ja samat sanat sinulle: on ihana kuulla, että on joku muukin, jolla on tämä sama harrastus ja kiinnostus 🙂 Uutuskirjakatalogien selailu on ihan lempipuuhaani, melkein kuin avaisi lahjapaketteja – varsinkin, jos ja kun sieltä löytyy näitä uutuuksia.
Leena Laurila
Hienoa että sinulta saa vinkin tästä italialaisesta tarjonnasta, kuten edellinen kommentoijakin toteaa. Nappaan tuosta ilman muuta Alba de Cespedesin ja Anton Montin uutuuden. Montilta eivät aiheet lopu, valitettavasti ja onneksi – miten sen nyt ottaa…Buon anno nuovo 2023!
Kirja ja keittiö
Grazie Leena e auguri anche a te! Minäkin olen mieltynyt de Céspedesiin ja Montiin, joten nämä uutuudet pitää lukea. Muistaakseni Monti kirjoitti vuonna 2019 Minne menet, Italia? -kirjaansa, että voisiko Italialla enää huonommin mennä. Noh, voi vain toivoa parempaa vuotta 2023 (vaikkei siihen ihan uskalla kyllä uskoakaan)!