Kevään 2025 uutuuskirjat: 13 poimintaa
Uusi kirjavuosi 2025 on alkanut! Miltä siis näyttää vuoden 2025 kirjakevät? Perinteiseen tapaan kävin kustantamoiden katalogeista läpi uutuuskirjat Italia mielessäni. Millaisia ovat kevään 2025 uutuuskirjat: mitä italialaista tai Italiaa käsittelevää kirjallisuutta nyt keväällä julkaistaan?
Yhtään täysosumaa eivät kevään uutuuskirjat pidä sisällään – itselleni niitä ovat italiasta käännetyt kaunokirjat. Perinteistä tarjontaa löytyy muuten kyllä: matkakirjaa, antiikin Roomaa, dekkaria, viihdekirjallisuutta… Tuttuun tapaan jaottelin uutuuskirjat taas kahteen kategoriaan, kauno- ja tietokirjallisuuteen. Jotain kiinnostavaakin kuitenkin löytyy!
Osa Syksyn 2024 uutuuskirjat ja Kevään 2024 uutuuskirjat -postauksissa esittelemistäni kirjoista on siirtynyt julkaistavaksi tälle keväälle. Esitelläänpä ne siis uudelleen! Kirjaesittelyjen loppuun olen lisännyt linkin kustantajan kirjasivulle (tai verkkokauppaan; en saa klikkauksista tuloja), jos sellainen on nyt kirjoitushetkellä ollut saatavilla.
Kevään 2025 uutuuskirjat: kaunokirjallisuus
Joonas Konstig: Rooma
Toukokuussa ilmestyy Joonas Konstigin ytimekkäästi nimetty romaani Rooma. Se kertoo kahdesta pariskunnasta, jotka viettävät kauan odotettua unelmalomaa Rooman kesäisillä kukkuloilla. Loma saa kuitenkin uuden käänteen, kun selviää, että eri pariskuntien kaksi osapuolta ovat joskus olleet sängyssä keskenään. Tästä syntyy idea ”tasata tilit”. En ole koskaan lukenut Konstigilta mitään, joten tähän uutuuteen voisin tutustua. Odotan kiinnostuksella, mitä Rooma tuo kirjaan ja miksi kirja on nimetty niin – jonkinlaisista sodista ja valloituksista kun on kyse?
Lue kirjasta lisää kustantaja WSOY:n sivulta.
Donna Leon: Mitä kylvät
Donna Leonin Venetsiaan sijoittuvat Guido Brunetti -dekkarit ovat usein uutuuskirjojen joukossa. Jo yli 30-osaisen sarjan uusin suomennettu rikosmysteeri on Mitä kylvät (So Shall You Reap, 2023). Siinä Brunetti selvittelee Venetsian kanaalista löytyneen käden arvoitusta. Tutkinta laajenee ulkomaille ja Italian menneisiin vuosikymmeniin asti. Kirja ilmestyy helmikuussa, ja sen on suomentanut Markku Päkkilä.
Lue kirjasta lisää kustantaja Otavan sivulta.
Lue blogista myös: Donna Leon – Hyvän nimissä
Vera Vala: Kaksoissotilas
Maaliskuussa ilmestyvä Kaksoissotilas on Italiassa asuvan suomalaisen Vera Valan kirjoittama kolmas osa Salla Kotka -dekkarisarjaan. Kirjassa oikeuspsykologiksi opiskeleva Salla Kotka alkaa selvittää uutta murhatapausta Alpeilla. Samalla hän joutuu kasvokkain oman menneisyytensä vaikeiden salaisuuksien kanssa ja alkaa selvittää äitiinsä liittyvää arvoitusta.
Lue kirjasta lisää kustantaja WSOY:n sivulta.
Lue blogista myös: Vera Vala – Aprikoosiyöt
Fiona Valpy: Sypressisokkelo
Kustantajan kuvailu ”sydäntäsärkevän kauniista historiallisesta romaanista” haiskahtaa minusta melko puhtaasti romanttiselta viihdekirjalta. Fiona Valpyn Sypressisokkelo (The Cypress Maze, 2023) sijoittuu kahden aikatason Toscanaan: toisen maailmansodan aikaan ja 2000-luvulle. Paikkana on Villa delle Colomben kartano ja sen puutarhan labyrintti, joka tietenkin kätkee sisäänsä salaisuuden. Kartanon rauhaan eri aikoina paenneet Beatrice ja Tess yhdistävät tarinassa voimansa pelastaakseen paikan. Kirja ilmestyy nyt tammikuussa, ja sen on suomentanut Johanna Laitila.
Lue kirjasta lisää kustantaja Otavan sivulta.
Hugo Pratt: Aavikon skorpionit 1
Sarjakuvaa! Huhtikuussa ilmestyvä Aavikon skorpionit 1 on italialaisen Hugo Prattin (1927–1995) vuosina 1969–1984 piirtämän viisiosaisen sarjan ensimmäinen osa. Sarja kuvaa sotaa rivisotilaan näkökulmasta – Aavikon skorpionit 1 sijoittuu aavikolle Egyptin ja Libyan rajalle syksyllä 1940. ”Aavikon skorpionit” ovat brittiarmeijan eliittijoukkoa. Alkuteoksen Gli scorpioni del deserto on suomentanut Heikki Kaukoranta.
Lue kirjasta lisää kustantaja Jalavan sivulta (verkkokauppa).
Kevään 2025 uutuuskirjat: tietokirjallisuus
Martti Leiwo ja Minna Seppänen: Latinan kielen historia
Nyt mennään ehkä vähän sivupoluille tai sanoisinko alkulähteille: maaliskuussa ilmestyvä Latinan kielen historia on mitä ilmeisimmin blogini bannerissa mainittua ”Italiaa sivuavaa kirjallisuutta”. Haluan nostaa sen kuitenkin tähän listaukseen mukaan, koska minua kirja kiinnostaa valtavasti! Latinan kielen historia alkaa Rooman tasavallan ajan latinasta ja ulottuu nykyiseen uuslatinaan asti. Teos käsittelee totta kai myös muun muassa latinan suhdetta muihin romaanisiin kieliin – siellä se italiayhteyskin piilee. On todella hienoa saada tällainen kattava ja yleistajuinen teos suomeksi! Aion ihan itseäni sivistääkseni lukea tämän.
Lue kirjasta lisää kustantaja Gaudeamuksen sivulta.
Titus Livius: Ab urbe condita 26, Hannibalin sota – Kaupunkien muurit järkkyvät
Toukokuussa ilmestyvä ”uutuuskirja” on Maija-Leena Kallelan ja Ylermi Luttisen suomentama 26. osa historioitsija Titus Liviuksen (n. 60 eaa. – n. 15 jaa.) Roomaa käsittelevästä Ad urbe condita -suurteoksesta. Sarja kuvaa Rooman ja Karthagon välillä käytyjä puunilaissotia.
Lue kirjasta lisää kustantaja Basam Booksin sivulta (verkkokauppa).
Jan Lund: Rooman valtakunta selkokielellä
Selkokirjallisuutta, mahtavaa! Jan Lundin Rooman valtakunta selkokielellä (Oppian) ilmestyy tammikuussa. Kirja kertoo Rooman valtakunnan historian alusta loppuun: tärkeimmät ihmiset, kaupungit, historian vaiheet ja keksinnöt. Havainnolliset kartat ja värikuvat tukevat tekstiä, ja kirjan lopussa on yllättäviä ja hauskojakin faktoja antiikin Roomasta.
Niccolò Machiavelli: Sotataidosta
”Sotatieteiden ylittämätön klassikko” ei ehkä osu ihan juuri omaan tiedonintressiini, mutta on erittäin hienoa, että Machiavellin Sotataidosta (Dell’arte della guerra, 1521) julkaistaan helmikuussa ensimmäistä kertaa suomeksi Antti Immosen kääntämänä. Dialogimuotoon kirjoitetussa kirjassa käsitellään muun muassa sotilaiden motivoimista, vihollisen lannistamista ja sotilaallisen organisaation ja strategian perusteita ja esitellään esimerkkejä antiikin sodankäyntitekniikoista.
Lue kirjasta lisää kustantaja Basam Booksin sivulta (verkkokauppa).
Lue blogista myös: Niccolò Machiavelli – Ruhtinas
Sakari Nupponen: Pizzeria nimeltä Suomi
Tällaista kirjaa en osannut odottaakaan, mutta hauskaa, että sellainen on kirjoitettu. Ja miksipä ei olisi, onhan Suomi elänyt viime vuosina läpi varsinaisen pizzabuumin. Toimittaja Sakari Nupposen Pizzeria nimeltä Suomi kertoo, miten pizza saapui Suomeen ja mitä sitten tapahtui: millaisten vaiheiden läpi pizza on kulkenut ja missä pöydissä, miten syntyivät pizzaketjut ja miten pizza on suomalaisille maistunut. Ananasvaroitus!
Lue kirjasta lisää kustantaja Docendon sivulta (verkkokauppa).
Ilpo ja Miia Salonen: Sata päivää Roomassa
Paluu Roomaan, nyt siihen tämän päivän Roomaan: Kokeneiden Rooman-matkaajien Ilpo ja Miia Salosen Sata päivää Roomassa (Avain) on matkaopas, joka vie lukijan ikuisen kaupungin kujille, puistoihin, museoihin, palatseihin ja maan alle. En tiedä, voiko Roomasta enää sanoa mitään uutta, mutta ei se haittaa – ”Rooma on jokaiselle oma ja joka kerta uusi”. Kirja ilmestyy huhtikuussa.
Taina Tervonen: Me emme ole täältä – Muukalaisina Euroopan rajoilla
Tärkeä puheenvuoro Euroopan rajoilta, myös Italiasta: toimittaja–dokumenttiohjaaja Taina Tervosen Me emme ole täältä antaa äänen Eurooppaan saapuville siirtolaisille, jotka ylittävät rajan usein laittomasti ja saapuvat Eurooppaan hengenvaarallisia reittejä pitkin. Italian lisäksi teos sijoittuu Senegaliin, Gambiaan, Nigeriin, Ranskaan ja Espanjaan. Me emme ole täältä ilmestyy helmikuussa.
Lue kirjasta lisää kustantaja Otavan sivulta (verkkokauppa).
Juhana Torkki: Järkevä onni – Stoalainen tie mielenrauhaan
Tämä kirja ei varsinaisesti käsittele juuri Italiaa, mutta antiikin Rooman ajattelijat Seneca ja Marcus Aurelius liippaavat riittävän läheltä. Sitä paitsi aihe on erittäin mielenkiintoinen, ja olen tutustunut siihen Juhana Torkin johdattelemana aiemminkin (lue blogipostaus alta). Maaliskuussa ilmestyvä Järkevä onni käsittelee onnellisuutta stoalaisen ajattelun keinoin. Senecan ja Marcus Aureliuksen lisäksi kirjassa pääsee ääneen myös Epiktetos. Luulenpa kyllä, että luen tämän! Mielenrauhalle saattaisi olla käyttöä…
Lue kirjasta lisää kustantaja Otavan sivulta.
Lue blogista myös Torkin suomentama Seneca: Elämän lyhyydestä.
Sitten vaan lukemaan – hyvää kirjakevättä 2025!
Joihinkin listan uutuuskirjoihin tulen varmasti palaamaan blogissa myöhemmin ihan oman postauksensa verran.