Alkuruoat ja aperitiivi,  Ruoka,  Salaatit ja lisukkeet

Kuuluisat sipulit punaviinissä

Certaldon pikku kaupunki Toscanassa on kuuluisa kahdesta asiasta: kirjailija Giovanni Boccacciosta ja – sipulista. Sipulin, kuuluisan Certaldon punasipulin, merkitystä ei sovi vähätellä: punasipuli komeilee jopa Certaldon vaakunassa.

Kirjoitin Boccaccion Decameronesta viime viikolla, ja nyt on sen toisen kuuluisan certaldolaisen vuoro. Punasipuli on erityisen maukasta juuri Certaldossa, jossa sitä kasvaa pari eri lajiketta. Certaldon punasipulin erityinen maukkaus on tunnettu jo vuosisatoja, ja maininta siitä löytyy itse Decameronen (1349–1353) kuudennen kirjan kymmenennestä kertomuksesta, joka kertoo munkkiveli Cipollasta (cipolla = sipuli):

Kuten ehkä olette kuulleet puhuttavan, sijaitsee Firenzen alueella Elsa-laaksossa Certaldo-niminen kylä. Vaikka se on pieni, asui siellä aikoinaan ylhäistä ja varakasta väkeä. Koska täällä oli siis hyvät laitumet, oli San Antonion luostarin munkilla veli Cipollalla tapana kiertää täällä joka vuosi keräämässä almuja, joita yksinkertaiset ihmiset hänelle antoivat. Hänet otettiin aina hyvin vastaan, ei niinkään hurskauden takia, vaan siksi, että hänen nimellään oli paikkakunnalla hyvä kaiku. Cipolla merkitsee näet ”sipulia”, ja tämän kylän tienoilla kasvaa Toscanan paras sipuli.

Sipulit punaviinissä: punasipulinippu ripustettuna ulos aurinkoon
Italian auringon kypsyttämiä punasipuleita appivanhempien parvekkeella

Toscanan paras sipuli on tietysti merkittävä meriitti. Italiassa on yleisesti tunnettua, että maan paras punasipuli tulee Calabrian Tropeasta, jossa se on erityisen makeaa. Itse en ole makuvertailuja tehnyt, mutta haluaisin matkustaa Tropeaan ihan jo sen turkoosinsinisen meren ja simpukanvalkoisen hiekan takia… Certaldossa puolestaan olisi sipulin lisäksi tarjolla ihanaa toscanalaista keskiaikaista kylätunnelmaa. Kyllä sipulien kelpaa.

Laitoimme pääsiäisenä keski-italialaisen suolaisen juustokakun seuraksi antipastopöytään punaviissä haudutettuja punasipuleita. Sipulit punaviinissä valmistuvat yksinkertaisella kaavalla ja melkein kuin itsestään:

Sipulit punaviinissä
  • punasipulia
  • ekstra-neitsytoliiviöljyä
  • 1 dl punaviiniä yhtä isoa sipulia kohti, pienille sipuleille riittää vajaa desi
  • suolaa
  • mustapippuria
  • (sokeria)
  1. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi.
  2. Kaada kattilaan reilu loraus oliiviöljyä ja anna sipulin paistua siinä muutaman minuutin ajan. Älä anna sipulin ruskistua tai palaa.
  3. Kun sipuli alkaa pehmentyä, kaada joukkoon viini.
  4. Anna sipulien hautua viinissä matalalla lämmöllä noin tunnin ajan. Hämmennä välillä.
  5. Mausta sipulit lopuksi suolalla ja mustapippurilla ja halutessasi ripauksella sokeria.
  6. Jäähdytä ja nauti. Sipulit maistuvat mielestäni parhaimmalta seuraavana päivänä jääkaappisäilytyksen jälkeen mutta huoneenlämpöisinä.
Sipulit punaviinissä lasipurkissa, taustalla sipuleita ja viinipullo
Sipulit punaviinissä – mikä ihana väri!

Sipulit maistuvat sellaisenaan lisukkeena monen ruoan kanssa, mutta niistä voi tehdä myös tahnan vaikka leivän tai crostinin päälle levitettäväksi: soseuta kypsä sipuliseos tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella; nestettä ei tarvitse lisätä.

Reseptiin liittyvä kirja: Giovanni Boccaccio – Decamerone

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *