Kirjat,  Matkakirjallisuus

Italia-aiheisia matkakirjoja: 20+ nojatuolimatkaa Italiaan

Pienen blogitauon jälkeen haluan viedä itseni ja teidät blogini alkulähteille: nojatuolimatkalle Italiaan. Se
onnistuu esimerkiksi kirjojen ja ruoan kautta, ja tänään on luvassa erittäin kattava kirjamatka! Italia-aiheisia matkakirjoja on kirjoitettu valtavasti eri kielillä, paljon myös suomeksi ja etenkin ehkä englanniksi. Blogistani matkakirjoja löytyy kategoriasta matkakirjallisuus.

Mistä löytää Italia-aiheisia matkakirjoja? Kävin läpi matkakirjoja pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-
sivustolla hakusanoilla ”Italia”, ”matkakertomukset” ja ”matkakirjallisuus”. Kirjojahan löytyi kymmeniä!
Jotain oli pakko jättää pois.

Bologna

Koska haluan nyt keskittyä matkustamiseen, en ottanut tähän postaukseen mukaan Italiassa asumisesta kertovia kirjoja – niitä on kirjoitettu suomeksikin useita. Listasta jäivät siis pois esim. Markku Kaskelan ja Tomi Kontion (toim.) Minun Italiani: Saapasmaan suomalaistarinat (Avain, 2017), Kirsi Pihan Medicien naapurissa: Pieni kirja Italiasta (Otava, 2008) ja Annika Wellingin Löydät minut oliivilehdosta: Elämää ja arkea Pohjois-Italiassa (Oppian, 2023).

Blogista voi kurkata myös Ella Kannisen Minun Italiani – Pieniä tarinoita amoresta zuccheroon ja Ellan Toscana ja Kotona Italiassa sekä Sirkku Salovaaran La mia Italia – Ihana, mahdoton Italiani. Italiassa asumista käsittelee myös Marja Vesala teoksessaan Vuosi Toscanan kukkuloilla.

Arenzano

Kuten aina, esittelen blogissani vain suomenkielisiä kirjoja, joten esimerkiksi sinänsä kiinnostava Rachel Cuskin The Last Supper: A Summer in Italy (Faber & Faber, 2009) jää esittelemättä. (Rachel Cusk + Italia on kyllä erinomaisen lupaava yhdistelmä!) Etenkin juuri englanniksi Italia-aiheisia matkakirjoja löytyisi vähintäänkin satoja.

Jouduin jättämään postauksesta pois myös sellaiset kirjat, joiden sisällöstä en netistä löytänyt kuvausta; tämä koskee harmillisesti erityisesti vanhempaa kirjallisuutta. Samoin jätin pois sellaiset kirjat, jotka sijoittuvat pitkälti (myös) muihin maihin kuin Italiaan – näitäkin on paljon. Ruokakirjoja ja perinteisiä, melko listamaisia matkaoppaitakaan en tähän ottanut mukaan.

Celle Ligure

Lopulta listaan päätyi noin 20 teosta ja muutama ylimääräinenkin päälle, koska aiheen ympärillä on
varsinainen runsaudenpula. Aika moni tykkää matkustaa Italiaan ja vieläpä kirjoittaa siitä! Hyviä Italia-aiheisia matkakirjoja on takuulla enemmänkin, joten otan mielelläni vastaan vinkkejä, sillä Helmetin hieman kömpelön hakututkan ulkopuolelle (hel*etin haku…) jäi takuulla jotakin olennaista. Osasta kirjoista olen kirjoittanut oman postauksenkin blogiin, mutta kaikkia en toki ole itse (vielä) ehtinyt lukea.

Näillä eväillä: hyvää nojatuolimatkaa, kirjaston tai kirjakaupan kautta Italiaan! Kuvituksena on vuosien varrella näpsäistyjä kuvia eri puolilta Italiaa. Ehkäpä postaus voi toimia matkana jo itsessään.

Firenze
Italia-aiheisia matkakirjoja: historiallisia matkakirjoja

Tämä matkakirjallisuuden kategoria kiinnostaa itseäni nyt kaikkein eniten! Tieteen termipankki tietää kertoa, että matkakirjojen historia ulottuu Egyptiin yli 3000 vuoden taa, ja jo muinaiset roomalaiset ja kreikkalaiset ovat kirjoittaneet matkakirjoja. Keskiajalla merkittäviä olivat pyhiinvaellusmatkat, ja 1400–1500-luvuilla löytöretket innoittivat kirjoittamiseen. 1700-luvulla matkakirjoja alettiin julkaista yhä enemmän, kun matkustaminen oli yhä helpompaa. 1800–1900-luvuilla genre kasvoi entisestään palvelemaan niin käytännön kuin tieteen ja taiteenkin tarpeita.

Italia-aiheisia matkakirjoja kannattaa historiasta kaivella esiin erityisesti eurooppalaisen yläluokan nuorten miesten grand tour -sivistysmatkojen kuvauksista. Matkoja alettiin tehdä 1600-luvulla, ja niiden tarkoituksena oli kartutetun yleissivistyksen viimeistely tutustumalla kohdemaan kulttuuriin, politiikkaan ja tapoihin. Kohteina olivat Euroopan kulttuurikaupungit ja tavoitteena myös tutustuminen niiden antiikin, keskiajan ja renessanssin arkkitehtuuriin. Kuuntelin grand tour -matkojen suomalaisnäkökulmasta kivan tiiviin podcast-jakson: Yläluokan grand tour-matkat Eurooppaan | Matkakuume | Yle Areena.

Amalfi

Jos siis ei kiinnosta lukea Italian Instagram-ystävällisimmistä näköalapaikoista, parhaista Aperol Spritzeistä tai Toscanan trendikkäimmistä viinitiloista, voi lukea, mitä vaikkapa Goethe puuhaili Italian-reissuillaan. Toisaalta: mitään uutta ja yllättävää niche-kohdetta ei historiallisesta matkakirjallisuudesta välttämättä löydä. Grand tour -hengessä vanhemman matkakirjallisuuden tiet vievät erityisesti Roomaan. Kiinnostavaa on kuitenkin, että grand tour -kohteet ovat edelleen Italian suosituimpia turistikohteita. Roomasta ja Venetsiasta olenkin koonnut postaukseen alemmas vielä omat kirjavinkkinsä.

Juhani Aho: Minkä mitäkin Italiasta (1906)

Kirjailija Juhani Aho (1861–1921) on kirjoittanut vuosille 1893 ja 1903 päivättyjä huomioitaan Italiasta, muun muassa ”Firensestä” (myös ”Firentse”) ja ”Kaaprista” mutta myös Roomasta, Fiesolesta, Pisasta, Veronasta ja Genovasta. Ihanan runollisesti nimetystä Minkä mitäkin Italiasta -kirjasta löytyy myös muutamia valokuvia kohteista. Ahon maisema- ja luontokuvaukset ovat kauniita, ja hän analysoi taidetta ja arkkitehtuuria antaumuksella. Kohteina ovat muun muassa Pietarinkirkko (”Pietarin kirkon kupooli”), Rooman katakombit, ”Pyhän Paavalin kirkko ulkopuolella muurien”, Fiesolen luostari ja Pisan ja Genovan hautausmaat.

Capri

Nykyturisti tulee tehneeksi ihan samoja asioita kuin Aho aikoinaan:

”En ole koskaan ollut niin uuttera kirkossakävijä kuin täällä Italiassa. Tuskin menee sitä päivää, ett’ei tulisi jotakuta kertaa kirkossa pistäydytyksi. Siihen on luonnolliset syynsä. Sillä tuskin on sitä katukulmaa, jossa ei joku kirkko kohoisi, ja avarampien torien ympärillä niitä on useampiakin. Sitten ovat kirkkojen ovet auki aamusta iltaan ja alituinen ulos ja sisään tulviva ihmisvirta vie helposti mukaansa. Kirkoissa on sitäpaitsi kätkettynä suurimmat ja omituisimmat taideaarteet. Se kaikki on syynä siihen, että niihin tulee niin usein poikenneeksi. Kun niihin tulee poikenneeksi, niin tulee niitä katselleeksi, ja kun niitä tulee katselleeksi, niin tarttuvat ne mieleen ja jättävät siihen vaikutuksensa.”

Palermo
Johann Wolfgang von Goethe: Italian matka päiväkirjoineen

Tämä on todellinen Italia-aiheisten matkakirjojen klassikko. Goethen (1749–1832) Italian matka päiväkirjoineen (Taide, 1992) on koottu teoksista Goethes Tagebuch der italienischen Reise, Italienische Reise ja Tagebücher 1775–1809. Suomennoksen on tehnyt Sinikka Kallio, joka on laatinut myös esipuheen suomennosvalikoimaan. Goethen matkailua riittää yli 300 sivun verran, ja matkareittikin on pitkä: Pohjois-Italian Etelä-Tirolista Sisilian lounaisosiin. Kirjan alusta löytyy havainnollinen matkakartta saapumispäivämäärineen. Matka käy pienempien paikkakuntien lisäksi esimerkiksi Gardajärven, Veronan, Venetsian, Bolognan, Firenzen, Rooman, Napolin ja Palermon kautta. Kirjassa on kuvituksena Goethen ja hänen aikalaistensa maalauksia ja piirroksia.

Pirjo Toivanen ja Reijo Toivanen: Italiaa ristiin rastiin: Goethen kannoilla (2023)

Tuoreempaa kulmaa Goetheen? Italiassa asuvat Pirjo ja Reijo Toivanen ovat kirjoittaneet ja kuvanneet Goethen jalanjäljissä Italian-matkan pohjoisesta etelään. Italiaa ristiin rastiin: Goethen kannoilla (Stresa) on yhtä massiivinen ja vaikuttava kuin Goethen omakin matka. Luettavaa riittää lähes kolmensadan sivun verran Trentosta Messinaan, ja Reijo Toivasen ottamat valokuvat ovat kerrassaan upeita! En ole lukenut kirjaa (vielä) sanasta sanaan, mutta se sopii myös selailtavaksi ja selvästi alueittain jaoteltuna sieltä täältä luettavaksi. Kirjassa on myös Goethen henkilöhistoriaa. Toivaset peilaavat omia kokemuksiaan Goethen vastaaviin ja kulkevat kirjaimellisesti hänen jo kadonneilla kannoillaan. Arvostettava teko!

Milano
Carl August Ehrensvärd: Matka Italiaan

C. A. Ehrensvärd (1745–1800) oli Ruotsin laivaston ylipäällikkö ja upseeri, taiteilija ja filosofi. Matka Italiaan sijoittuu 1780-luvulle. Artemisia Edizionin kustantamaan (2002) ja Martti Bergerin suomentamaan teokseen on koottu kuvitukseksi Ehrensvärdin piirroksia ja laveerauksia, ja suomenkielisen tekstin rinnalla on alkuperäinen ruotsinkielinen teksti. Matkallaan Ehrensvärd tekee yhteiskunnallisia ja filosofisia huomioita. 

Tatu Vaaskivi: Rooman tie: matkakuvia (1940)

Alunperin vuonna 1940 ilmestynyt kirjailija–kriitikko Tatu Vaaskiven Rooman tie: matkakuvia (Gummerus, 1940 / Tiberius kirjat, 2015) sijoittuu Rooman lisäksi muun muassa Firenzeen, Ravennaan ja Sienaan. Ajankohta on kiinnostava: matkustusvuonna 1939 Italiassa vallassa olivat fasistit ja Mussolini, ja koko Eurooppa kuohui. Vaaskiven Rooman tiehen pääsee tutustumaan myös Yle Areenassa viisijaksoisessa matkailusarjassa Tatu Vaaskiven matkassa Italiassa.

Procida
Italia-aiheisia matkakirjoja: Rooma ja Venetsia

Roomaa ja Venetsiaa tuli jo sivuttua historiallisten matkakirjojen osuudessa, mutta niistä on kirjoitettu ihan omiakin opuksiaan. Tietysti, ovathan kyseessä Italian ehkä kuuluisimmat kaupungit – ja turistikohteet.

Roomassa olen käynyt useampaan otteeseen, mutta Venetsiassa en edelleenkään. Minulla on tähän mennessä ollut parisenkymmentä miljoonaa syytä olla matkustamatta sinne: luku on Venetsiassa vuosittain käyvien turistien määrä. (Venetsian asukasluku on noin 250 000 ja jatkuvassa laskussa.) Määrä riippuu vuodesta, ja italiankielisiltäkin sivustoilta löytämäni luvut vaihtelevat 15–30 miljoonan vuosittaisen kävijän välillä. Luku on joka tapauksessa aivan liikaa. Haluaisin kovasti nähdä Venetsian ja ehkäpä jonakin päivänä sinne vielä päädyn, mutta siihen asti nojatuolimatkailu taitaa olla edelleen kestävin tapa kokea kaupunki.

Rooma
Matti Paloheimo: Ciceron kanssa Roomassa: matkamietteitä (2020)

Kirjassaan Ciceron kanssa Roomassa: matkamietteitä (Atrain & Nord) kirjailija Matti Paloheimo vaeltelee Rooman katuja reppu täynnä Ciceron teoksia. Marcus Tullius Cicero (106–43 eaa.) oli roomalainen filosofi, kirjailija, lakimies ja poliitikko. Roomassa Paloheimo pohtii ja heijastelee Ciceron ajatuksia omiinsa tehden samalla huomioita Rooman kaupungista.

Tuomas Heikkilä ja Liisa Suvikumpu: Euroopan kehdossa: kaksitoista avainta myyttien ja pyhien Roomaan (2006/2012)

Euroopan kehdossa (Kirjapaja) tekee nojatuolimatkan Roomaan kahdentoista eri teeman kautta. Roomaa tarkastellaan etruskien ajoista 2000-luvulle saakka. Roomaan matkustava tai siellä jo käynyt saa avaimia tulkita kaupungissa näkemäänsä ja kokemaansa. Roomahan on kaikille tuttu, mutta mikä tekee siitä niin erityisen? Kirja avaa näkymiä paitsi itse kaupunkiin myös länsimaisen sivistyksen kulttuurihistoriaan ja eurooppalaiseen identiteettiin.

Liisa Suvikumpu: Rooma: kirjailijan kaupunki (2004)

Kaikki tiet vievät Roomaan tässäkin Liisa Suvikummun teoksessa (SKS), joka on osa Kirjailijan kaupunki -sarjaa. Eri-ikäiset ja eri aikakausien suomalaiset kirjailijat kertovat omasta Roomastaan: mitä he kokivat ja näkivät Roomassa, missä vierailivat, missä joivat ja söivät, mistä he pitivät ja mitä inhosivat? Tarinoiden lisäksi Rooma: kirjailijan kaupunki sisältää myös otteita kaunokirjallisuudesta, postikorteista, kirjeistä ja päiväkirjoista.

Lue kirjoittajan Roomasta blogista myös: Sara Ehnholm Hielm – Ja sydän oli minun. Lukea, kirjoittaa, kaivata ja elää. Esseitä.

Noli
Kalle Niinikangas: Vaporeton vauhdissa: lapsiperheen matkakertomus – Kolmen sukupolven matkakertomus Pohjois-Italiasta (2016)

Vaporetto viittaa tietenkin Venetsiaan, mutta tässä Kalle Niinikankaan matkakertomuksessa (Enostone) liikutaan myös muualla Pohjois-Italiassa: Milanossa, Triestessä ja Veronassa. Vaporeton vauhdissa kuvaa kolmen sukupolven kahdentoista hengen seurueen omatoimimatkaa erityisesti Venetsiaan, myös lasten näkökulmasta. Kirja sopii koko perheelle luettavaksi.

Lue blogista lisää lasten kanssa Italiassa matkustamisesta: Petri Pirkola ja Jaakko Seppälä – Mauro Mozzarella ja ihmeellinen Italia.

Tessa Kiros: Minun Venetsiani: ruokaa, tunnelmia, muistoja (2010)

Tessa Kirosin Minun Venetsiani (A Venetian journal, suom. Eija Kämäräinen, WSOY) on ”ylellinen matkapäiväkirja” Venetsiasta. Kiros on suomalais-kreikkalais-kyproslainen ja naimisissa italialaisen miehen kanssa. Hän on kirjoittanut monia ruokakirjoja, mutta tässä Venetsian-matkakirjassa on valmiiden ruoka- ja juomavinkkien lisäksi tilaa kirjan omistajan omille merkinnöille. Kirjaan voi tallettaa parhaat muistonsa, ravintolan kuitit ja museoiden pääsyliput ja kirjan sivuilta irrottaa valmiita postikortteja ja jopa leikata karnevaalinaamion. Runsas kuvitus toimii myös matkailijan inspiraation lähteenä.

Joseph Brodsky: Veden peili (1992)

Miltä tuoksuu kanaalien vesi öisellä venematkalla, miltä näyttää talviseen sumuun kietoutunut kaupunki? Mikä saa palaamaan Venetsiaan yhä uudelleen? Nobelisti Joseph Brodskyn Veden peili (Watermark 1992; suom. Marja Alopaeus; Tammi, 1994) on rakkaudentunnustus Venetsialle. Kirjailijan matkat kaupunkiin ovat tallentuneet kauniskielisiksi pikku esseiksi, jotka vakuuttavat lukijankin talvisen Venetsian ainutlaatuisesta kauneudesta. Kirja on pieni helmi, jonka avulla voi matkustaa Venetsiaan vaikka yhdeksi iltapäiväksi. Kirja on pieni kooltaan ja lyhyt, vain reilut sata sivua. Lue postaus blogista täältä: Joseph Brodsky – Veden peili.

Como
Italia-aiheisia matkakirjoja: matkakirjoja kyliin, maaseudulle ja vuorille

Tunnetuimpien kaupunkien ulkopuolella Italiassa riittää nähtävää myös maaseudulla, kylissä ja vuorilla. Seuraan itse päivittyvää Italian kauneimmat kylät – I Borghi più belli d’Italia -listaa. Kyläilemään pääsee myös matkakirjojen avulla.

Heli Pekkarinen: Kylässä Italiassa (2023)

Heli Pekkarisen Kylässä Italiassa -kirjassa (Avain) ollaan kirjaimellisesti kylässä Italiassa: Pekkarinen vie lukijan matkalle pittoreskeihin italialaisiin keskiaikaisiin kyliin. Tunnelmoivat tarinat ja kaunis kuvitus vievät mukanaan aitoon italialaiseen kyläelämään. Ilahduttavasti opas poikkeaa pois tutuilta turistipoluilta etsimään autenttista italialaista kylätunnelmaa. Sitä löytyy Pohjois-Italian järvi- ja vuorimaisemista aina eteläiseen Sisiliaan saakka. Erityismaininnan ansaitsevat kirjan upeat kuvat, jotka Pekkarinen on ottanut itse. Lue postaus blogista täältä: Heli Pekkarinen – Kylässä Italiassa.

Campo Ligure
Kaarina Silmunen: Etruskien mailla: polkuja Toscanan ja Lazion salaisuuksiin (2015)

Etruskien jälkiä seuraten voi tehdä vähän erilaisen matkan Italiaan. Kaarina Silmusen Etruskien mailla (Iloinen Gorgo) esittelee muinaisen Etrurian maantiedettä, nykypäivää ja historiaa ja samalla 47 eri retkikohdetta Rooman ja Firenzen väliltä Toscanan ja Lazion alueilta. Kirjassa on runsas kuvitus, 50 eri karttaa ja ajo-ohjeet ja koordinaatit kohteita lähimpään matkaparkkiin. Sulfajärvet, vanhat tulivuoret, kuumat luonnonlähteet ja vesiputoukset, rauniokaupungit, luolakirkot ja hautalaaksot ovat vähemmän tunnettuja kohteita, joista monia ei Suomessa ole aiemmin edes esitelty.

Aku-Petteri Korhonen: Vuoristovaellus Dolomiiteilla lapsen kanssa: Alta Via 2 (2015)

Vaellusta harrastava ja siitä monia muitakin kirjoja kirjoittanut Aku-Petteri Korhonen on kirjoittanut Vuoristovaellus Dolomiiteilla lapsen kanssa -kirjan (Books on Demand), jossa hän kuvaa yli 150 km pitkää omatoimisesti suunniteltua ja toteutettua vaellusta Dolomiittien Alta Via 2 -reitillä 13-vuotiaan lapsen kanssa. Kolmen viikon vuoristovaellus yhdistyy lopussa myös kaupunki- ja rantalomaan Venetsiassa.

Finalborgo
Italia-aiheisia matkakirjoja: Etelä-Italia

Pelkästään Etelä-Italiaan keskittyviä matkakirjoja on useita. Kirjat kattavat aluetta laajasti: Napolin ja Napolinlahden, Calabrian, Basilicatan, Apulian, Basilicatan ja Sisilian. Monen matkanteon taustalla häämöttää tulivuori. Myös Sardiniasta olisi kiva lukea suomeksi!

Kari Enqvist: Tulivuoren varjossa: löytöretkellä identiteettiä etsimässä (2024)

Tämän kirjan kanssa kävi todella nolosti: Tiedän yleensä hyvin, mitä Italia-aiheisia uutuuskirjoja on tulossa, koska olen useamman vuoden käynyt niitä läpi blogianikin varten. Nyt kävi kuitenkin niin, että tästä tämän vuoden uutuuskirjasta kuulin kirjoittajalta Kari Enqvistiltä itseltään jutellessani hänen kanssaan alkuvuodesta eräissä juhlissa. Hups. Nyt kirja odottaa kesäloman rauhallista lukuhetkeä.

Teoreettisen fysiikan emeritusprofessori ja kosmologi Kari Enqvistin Tulivuoren varjossa (WSOY) ei toki käsittelekään pelkästään Italiaa eikä ole mikään Sisilian ihanat sitruunat -matkakirja, mutta halusin kuitenkin sen mukaan tälle listalle; matkat, eri ympäristöt ja historia kun vievät peilinä löytöretkelle myös ihmisyyteen ja ihmiseen itseensä ja Italiastakin tätä peilipintaa löytyy. Enqvistin pohdinnat alkavat Sisiliasta Etnan juurelta Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja laajenevat eurooppalaisuuden ja oman paikan etsimiseksi. Italialaisuutta ja Enqvistille tuttua Italiaa unohtamatta!

Kannattaa myös kuunnella Yle Areenasta Kulttuuriykkösen jakso, jossa Enqvist keskustelee kirjan teemoista: Kari Enqvistin Tulivuoren varjossa – fyysikon synkkä yksinpuhelu. Jakson hieman synkästä nimestä huolimatta se oli itse asiassa myös hauska: nauroin yksin ääneen, kun Enqvist kuvaili Italian kansan olevan täynnä Aira Samulineja – niin totta!

Pompeiji
Marjo Uusikylä ja Matias Uusikylä: Vesuviuksen varjossa: tarinoita Napolinlahdelta (2024)

Tässäpä toinen kevään uutuuskirja, joka oli mennyt minulta ohi. Ja tulivuoren varjossa tässäkin ollaan, nyt Vesuviuksen. Toimittaja Marjo Uusikylän kirjoittama ja Matias Uusikylän kuvaama Vesuviuksen varjossa (Books on Demand) sijoittuu Napolinlahdelle tekijöiden suosikkikohteisiin: muun muassa Pompeijiin, Lattari-vuorelle, Napolin metropoliin ja edesmenneen ruotsalaislääkärin Axel Munthen Caprille. Viinejä ja pizzojakin maistellaan.

Lue blogista myös: Bengt Jangfeldt – Axel Munthe: Tie Caprin huvilalle.

Matti Särkkä: Taormina rakastettuni: matkakirja (2001)

Matti Särkän Taormina rakastettuni (Enostone) sijoittuu Sisilian ehkä tunnetuimpaan turistikohteeseen, Taorminaan. Teos sisältää Särkän omien Taormina-kokemusten lisäksi hänen kirjoittamiaan runoja ja ottamiaan valokuvia. Kirjan lopussa on myös pieni tietopaketti Taorminan ja yleisesti Sisilian historiasta, nähtävyyksistä ja kulttuurista.

Koska postaus on jo tähän mennessä paisunut aivan liian laajoihin mittoihin, ei pieni lisäpaisutus enää mitään haittaa: On aivan pakko mainita tässä yhteydessä HBO:n The White Lotus -sarja The White Lotus | Official Website for the HBO Series | HBO.com, jonka toinen tuotantokausi sijoittuu pääosin juuri Taorminaan, mutta jossa käydään myös Sisilian Notossa, Cefalùssa ja Palermossa. Ensimmäinen, Havaijille sijoittuva kausi oli hulvattoman hauska, tähän toiseen, synkempään, pääsin mukaan paremmin vasta ihan lopussa. Suosittelen silti!

Cefalù
Eero Hämeenniemi: Napolista etelään (2021)

Eero Hämeenniemi on kirjailija, säveltäjä ja pianisti, joka viettää osan vuodestaan Sisilian Palermossa ja on matkustanut muutenkin paljon Etelä-Italiassa: Campaniassa, Calabriassa, Apuliassa ja Basilicatassa. Hämeenniemen Napolista etelään (Basam Books) on matkakirja Etelä-Italiasta. Se on täynnä aitoa tunnelmaa, historiaa ja kulttuuria. Il Mezzogiorno eli ”Keskipäivän maa” häikäisee myös maisemillaan ja ruoillaan. Parasta – ja toisinaan myös pahinta – ovat kuitenkin paikalliset ihmiset. Hämeenniemi kirjoittaa kirjassa muun muassa Palermosta, Napolista, Etnasta ja Liparisaarista. Lue postaus blogista täältä: Eero Hämeenniemi – Napolista etelään.

Eero Hämeenniemi: Tähän päättyy Via Appia (2023)

Eero Hämeenniemen Tähän päättyy Via Appia (Basam Books) on matkakirja Etelä-Italian Apuliasta ja Calabriasta. Via Appia oli Rooman valtakunnan 530 kilometriä pitkä, Roomasta Brindisiin johtava valtatie, ja Brindisistä Hämeenniemenkin matka alkaa. Syvä etelä on Hämeenniemen sanoin ”ilon ja melankolian maa”. Sitä on kirottu mutta myös siunattu monella. Hämeenniemi kertoo kattavasti alueen historiasta ja tässäkin kirjassa erityisellä lämmöllä sen ihmisistä. Tähän päättyy Via Appia on jatkoa aiemmalle kirjalle Napolista etelään. Lue postaus blogista täältä: Eero Hämeenniemi – Tähän päättyy Via Appia.

Sorrento

Italia-aiheisia matkakirjoja: Koko Italia

Tähän kategoriaan kokosin pari Italiaa ja siellä matkustamista laajasti käsittelevää teosta. Niistä on pakko sanoa hyvin kauniisti molemmista, että ne on hieman epätasalaatuisesti kirjoitettu. Esimerkiksi italiankielisiä kirjoitusvirheitä vilisee molemmissa aivan luvattoman paljon ja teoksista puuttuu kokoava idea tai näkemys.

Markku Kaskela ja Tomi Kontio (toim.): Vaelluksia Italiassa (2019)

Vaelluksia Italiassa -nimi saattaa johtaa harhaan: kirja ei opasta pelkille patikointimatkoille Italian vuoristoseuduille. Vaellus on ymmärretty kirjassa hyvin laveasti: se voi olla kulkemista luonnossa tai kaupungissa niin jalan kuin autollakin. Kirjan aloittaa juttu vaellusreissusta Alpeilla lapsen kanssa, mutta sitten loppu kirja onkin jotain muuta. On romantiikkaa ja taidetta Firenzessä, maatilamajoittumista, pienpanimokierroksia, vegaaniruokapaikkoja, kiertelyä Federico Fellinin Roomassa, koiranulkoilutusta, antiikin roomalaisten jalanjälkiä, taikauskoa Napolissa, matkailuautoilua Sisiliassa, Vesuviuksen viinejä… Kirja sisältää eri kirjoittajien 15 tarinaa matkailusta Italiassa. Lue postaus blogista täältä: Markku Kaskela ja Tomi Kontio (toim.) – Vaelluksia Italiassa.

Liisa Väisänen: Kaikki Italiani: matkoja maahan josta on moneksi (2017)

Tutkija–kirjailija Liisa Väisäsen Kaikki Italiani (Kirjapaja) ei ehkä ensisijaisesti ole matkakirja, mutta koska kirjan nimessä mainitaan ”matkoja”, otetaan se tähän nyt mukaan. Väisänen itse asui pitkään Italiassa ja kirjoittaa tässä kirjassa laajasti italialaisesta kulttuurista, historiasta, yhteiskunnasta ja italialaisuudesta kuvaten samalla omia kokemuksiaan ja kommelluksiaan. Väisänen on toiminut Italiassa myös matkaoppaana. Tarinat sijoittuvat ympäri Italiaa, myös omaan suosikkiini eli Genovaan, jossa Väisänen on itsekin asunut. Genovaa harvemmin matkakirjoissa mainitaan, siitä siis plussaa!

Genova
Junamatkailua Italiassa (ja muualla):

Jos kiinnostaa lukea Italia-aiheisia matkakirjoja junan kyydistä, voin suositella kaikkia alla olevia blogissa esittelemiäni kirjoja. Mikään niistä ei tosin rajoitu pelkästään Italiaan – mutta eivätpä rajoitu rautatietkään.

Tanja Tiekso: Fantasma (2022)

Tutkija–kirjoittaja–muusikko Tanja Tiekson Fantasma (S&S) vie lukijan Euroopan rautateille, pitkille junamatkoille, joiden lomassa Tiekso tarkastelee kasvien ja eläinten kuvauksia erityisesti antiikista ja keskiajalta. Fantasma on esseitä ihmisistä, eläimistä, kasveista ja muista olennoista, mutta sitä voi lukea myös sivistävänä matkakuvauksena, joka vie kauas kuluneista turistikohteista. Lue postaus blogista täältä: Tanja Tiekso – Fantasma.

Albisola
Kati Kelola (toim.): Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun (2021)

Kati Kelolan Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun (Gummerus) on opas kestävään Euroopan-matkailuun, jossa suositaan lentämisen sijaan muita kulkutapoja. Kirjassa on runsaasti vinkkejä kaupunki-, kulttuuri- ja luontomatkailuun ja tietoa erilaisista junareiteistä. Kulkutavat kattavat myös autoilun, bussit ja laivat sekä melonnan, patikoinnin ja pyöräilyn. Lue postaus blogista täältä: Kati Kelola – Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun.

Hannimari Heino ja Kristiina Wallin: Matkakirjeitä (2020)

Matkakirjeitä (Atena) on kahden runoilijan, Hannimari Heinon ja Kristiina Wallinin, matkakirjeenvaihto. Kirjoittajat matkustavat Suomessa, Euroopassa ja mielessään ja tekevät matkan varrelta osuvia huomioita. Kirjeenvaihdosta syntyy kaunista ja universaalia pohdintaa matkustamisen merkityksestä kulttuurille ja ihmismielelle. Lue postaus blogista täältä: Hannimari Heino ja Kristiina Wallin – Matkakirjeitä.

6 kommenttia

  • Leena Laurila

    No tässäpä tuhti katsaus, monelle varmaan hyvä tietolähde jatkossa. Itse olen myös ehtinyt tähän varhaisvanhuuteen mennessä matkustella Italiaa ristiin rastiin. Saattaa olla että se oli siinä, kun olen siinä mielessä tavallinen turisti että toiset turistit ärsyttävät 😉 – ja Italiassa heitä/meitä riittää. Listaltasi olen lukenut vain kaksi Brodskyn Veden peili (Venetsia -kuvaus oli upea) ja Kontion Vaelluksia Italiassa.

    • Kirja ja keittiö

      Minullakin on turistien kanssa se ongelma, että he ärsyttävät valtavasti – eli olen ongelmissa myös itseni kanssa 😀 Tästäkin tuli mieleeni kirja: Ilja Leonard Pjeijfferin Grand Hotel Europa, jonka muistaakseni sinäkin olet lukenut. Kirjahan oli aivan pimeä, mutta siinä oli osuvia huomioita turismista esim. juuri Venetsiassa. Kirjan kertojahan oli omasta mielestään perusturistin yläpuolella, mutta sikaili silti itsekin. Ja kiitos muuten Brodsky-suosituksesta, sain sen aikanaan sinulta 🙂

  • Leena Laurila

    Nyt kun mainitset Grand Hotel Europan, niin todellakin tuo muistikuva siitä jäi: aivan pimeä! – Unohtui sanoa, että kuvasi ovat taas kerta kaikkiaan upeita, rajauksineen, sommitteluineen. Tietenkin kohteet ovat hienoja, mutta kyllä niistä näkee paljon latteita kuvia siitä huolimatta. On se taitolaji näinäkin överin kuvaamisen aikoina.

  • Esmeralda / Esmeraldan eetos

    Jee, päättynyt blogitauko! 😍 Kylläpä olet kirjoittanut hienon lukulistan! Odotellaan sitä aikaa ja keskittymiskykyä vielä lukemiseen! En ollut yhtään tiennyt, että Juhani Aholtakin löytyy Italia-muisteloa, vaikka olevinaan kuvittelin tuntevani Ahon tuotannon hyvin. Tämä siis kiilaa kärkikahinoihin pläjäyksessäsi, josta voisi tietysti lukea kaiken! Varsin kunnioitettavaa perehtyneisyyttä!

    • Kirja ja keittiö

      Kyllä vain 😍 Paljon olisi tässä listassa tosiaan luettavaa, mutta matkakirjat ovat kyllä yleensä aika vaihtelevan tasoisia. Joukossa on toki niitä helmiäkin välillä! Juhani Aho kutkuttelee minuakin, luin siis tuon kirjasen, mutta aiheesta pitäisi tietää enemmänkin. Ahohan joutui pakenemaan Suomesta kirjallisen toimintansa vuoksi ja oleskeli pakosalla ollessaan Itävallan lisäksi Italiassa. Tätä juonnetta ja niin paljon muutakin pitäisi tutkiskella lisää! Kiinnostaa myös tuon ajan matkustelu.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *