Kirjat,  Uutuuskirjat

Syksyn 2021 uutuuskirjat: 8 poimintaa

Kävin kustantamoiden katalogeista läpi syksyn 2021 uutuuskirjat Italia mielessäni. Mitä italialaista tai Italiaa käsittelevää kirjallisuutta nyt syksyllä julkaistaan?

Keväällä poimin tarjonnasta jopa 14 uutuutta, mutta tämä syksy ei ole ihan yhtä satoisa. Mutta jippii, kaksi italiasta käännettyä romaania on ainakin tulossa! Toinen on dekkari, ja Italiaan sijoittuvia dekkareita julkaistaan muitakin. Tietokirjapuolella luvassa on mafiaa ja historiaa – ja ruokaa ja viiniä!

Syksyn 2021 uutuuskirjatKaunokirjallisuus
Paolo Giordano: Jopa taivas on meidän

Torinolaisen fyysikko–kirjailijan Paolo Giordanon romaani Divorare il cielo (2018) ilmestyy nyt elokuussa suomeksi Leena Taavitsainen-Petäjän suomennoksena nimellä Jopa taivas on meidän. Kirjassa kuumassa Apuliassa kesänsä viettävä Teresa tutustuu naapurin kolmeen poikaan, jotka ovat erottamattomat ystävykset. Kun Teresa rakastuu heistä yhteen, poikien ystävyydestä alkaa paljastua kieroja puolia ja lopulta yksi kauhistuttava teko särkee kaiken. Tämän aion ehdottomasti lukea, kuulostaa erittäin lupaavalta! Aiemmin olen kirjoittanut Giordanon romaanista Alkulukujen yksinäisyys.

Lue kirjasta lisää kustantaja Aula & Co:n sivulta

Kirjeitä vieraista maista
Marco Vichi: Komisario Bordelli ja vääjäämätön kohtalo

Marco Vichi on italialainen, Firenzessä syntynyt dekkarikirjailija, ja hänen Komisario Bordelli -sarjaansa kuuluva La forza del destino (2011) ilmestyy Enneli Polin kääntämänä suomeksi syyskuussa. Kirja on sarjan neljäs suomennos. Kirjassa jahdataan 13-vuotiaan Giacomo-pojan neljää murhaajaa, joista yksi päätyy syyllisyyden painamana itsemurhaan, kun taas muut näyttävät selviytyvän rikoksesta seuraamuksitta. Rikoksen ratkonnan lomassa viihdytään välillä myös italialaisessa ruokapöydässä.

Lue kirjasta lisää kustantaja Aviadorin sivulta

Elly Griffiths: Musta enkeli

Syyskuussa ilmestyvä Musta enkeli (The Dark Angel, 2018) on englantilaisen Elly Griffithsin kymmenes rikoksia ja rakkautta sekoittavan Ruth Galloway -dekkarisarjan teos. Se sijoittuu italialaiseen pikkukylään, jossa kaivauksilta löytyvät muinaiset luut tuntuvat liittyvän myös tuoreempiin kuolemantapauksiin. Lisämutkia matkaan tuovat Italiaan ilmestyvä komisario Harry Nelson ja Ruthin menneisyys ja rakkauselämä.

Lue kirjasta lisää kustantaja Tammen sivulta

Taina Latvala: Torinon enkeli

Taina Latvalan Torinon enkelissä juuri päättyneen parisuhteen jälkeen uutta suuntaa elämälleen etsivä kirjailija matkustaa taiteilijaresidenssiin Torinoon. Siellä residenssin isäntä Lorenzo kertoo hänelle kaupungin pimeämmästä puolesta, ja kirjailijalle alkaa itselleenkin tapahtua yllättäviä asioita. Kirjassa käsitellään naiseuteen liittyviä kysymyksiä, ja kirjailija joutuukin uutta suuntaa etsiessään pohtimaan esimerkiksi äidiksi tulemisen kipeitä kysymyksiä. Kirja ilmestyy nyt elokuussa.

Lue kirjasta lisää kustantaja Otavan sivulta

 

Syksyn 2021 uutuuskirjat: Tietokirjallisuus
Anton Monti: Maailman vaarallisin rikollisjärjestö ’Ndrangheta

Nyt elokuussa ilmestyy Anton Montin uusi tietokirja, joka käsittelee calabrialaista mafiajärjestö ’Ndranghetaa. Monen vuoden taustatyön jälkeen Monti pyrkii vastaamaan kirjassaan moniin kysymyksiin: Miksi ’Ndranghetasta tiedetään niin vähän? Miksi monet eteläitalialaiset luottavat mafiaan enemmän kuin valtioon? Mihin perustuu ’Ndranghetan väkivaltainen rahantekokoneisto? Aiemmin olen kirjoittanut Montin tietokirjasta Minne menet, Italia? (Kustantamon kirjailijasivulla Monti myös kertoo, että hänen salainen haaveensa olisi kirjoittaa kirja roomalaisesta ruokakulttuurista. Anton, tee se!)

Lue kirjasta lisää kustantaja S&S:n sivulta

Titus Livius: Hannibalin sota ja Sisilian myllerrykset

Jotain antiikin Roomasta on aina uutuuskirjojen joukossa, ja niin tälläkin kertaa. Olen ennenkin vähän kritisoinut Basam Booksin sivuja (joskus kirjailijan nimi on ollut väärin, käännöskirjojen alkuperäinen nimi puuttunut ym.) ja tarvitsin tälläkin kertaa jonkin verran googlettelua, jotta minulle selvisi, mistä tässä kirjassa oikein on kyse. Kyse on siis roomalaisen historioitsijan Titius Liviuksen kirjoittamista, Ad urbe condita -kirjoista (noin 27–9 eaa.), jotka käsittelevät Rooman historiaa. (Jouduin valitettavasti kaivamaan tiedot Wikipediasta, joten ne eivät välttämättä pidä aivan paikkaansa.) Kirjoista on jo aiemmin suomennettu osia, ja tämä Hannibalin sota ja Sisilian myllerrykset on uusin suomennos. Suomentajia ovat Maija-Leena Kallela ja Ylermi Luttinen, ja kirja ilmestyy lokakuussa.

Lue kirjasta lisää kustantaja Basam Booksin sivulta

Marcus Tullius Cicero: Kirjeitä. Vuodet valtiomiehenä

Ciceron nimi on varmasti monille tuttu – jopa minulle, joka en todellakaan ole mikään antiikin asiantuntija. Cicero (106–43 eaa.) oli poliitikko, ajattelija ja puhuja, joka kirjoitti yhteiskuntafilosofisia teoksia. Hän oli latinankielisen proosan merkittävä kehittäjä ja eurooppalaisen humanismin edelläkävijä. Lokakuussa ilmestyy Veli-Matti Rissasen suomentamana kokoelma Ciceron kirjeitä. Kirjeet ovat historian ensimmäiset säilyneet ja todella lähetetyt kirjeet. Ne avaavat ainutlaatuisen ikkunan antiikin ajan elämään ja erityisesti Rooman tasavallan viimeisiin vuosiin.

Lue kirjasta lisää kustantaja Gaudeamuksen sivulta

 

Juha Berglund & Antti Rinta-Huumo: Viini, ruoka ja hyvä elämä. Teemamaa Italia

Tällainenkin löytö tällä kertaa: ruokaa ja viiniä Italiasta! Viinistä viiniin -sarja näyttää uudistuvan, ja entisen katalogimaisen sisällön sijaan kirjaan tulee enemmän asiaa. Vuoden parhaimpien viinien lisäksi kirja sisältää reseptejä ja ruoka- ja viinitarinoita. Ensimmäisen, uudistuneen osan teemamaa on Italia, ja sehän sopii minulle. Toivottavasti reseptit ovat autenttisia eivätkä tyypillisiä suomalaisia sovelluksia; tähän aion kyllä tutustua!

Lue kirjasta lisää kustantaja Otavan sivulta

Sitten vaan lukemaan!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *