Kirjat,  Uutuuskirjat

Kevään 2020 uutuuskirjat: 5 poimintaa

Kävin kustantamoiden katalogeista läpi kevään 2020 uutuuskirjat Italia mielessäni. Mitä italialaista tai Italiaa käsittelevää kirjallisuutta nyt keväällä julkaistaan?

No, eipä paljon mitään. Tämä ei ehkä ole valtava yllätys, mutta pieni pettymys kyllä. Toisaalta: vähäinen tarjonta on sentään monipuolista, löytyi nimittäin sekä romaania, tietokirjaa että jopa sarjakuvaa. Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain käännettyä ja jotain kotimaista.

Kevään 2020 uutuuskirjat kirjakaupan kirjahyllyssä tekstillä "Novità"
Uutuuskirjat Feltrinelli-kirjakaupassa, joka on Italian suurimpia kirjakauppaketjuja
Kevään 2020 uutuuskirjat: 4 + 1 poimintaa
Elena Ferrante: Tyttären varjo

Kuten jo aiemmin kirjoitin, Ferrantelta ilmestyy huhtikuussa uusi suomennettu teos Tyttären varjo (La figlia oscura), joka ilmestyi Italiassa jo 2006. Siinä on tuttuja Ferrante-teemoja: äiti–tytär-suhde ja menneisyyden vaikeiden asioiden selvittely. Suomentaja on tässäkin Ferranten teoksessa Helinä Kangas.

Lue kirjasta kustantaja WSOY:n sivuilta

Kevään 2020 uutuuskirja Suomessa: tyttären varjo -kirja kädessäni

 

Lisäksi Ferranten Napoli-sarjan kaksi ensimmäistä osaa Loistava ystäväni ja Uuden nimen tarina julkaistaan kevään ja kesän aikana pokkareina.

Ferranten kohdalla on syytä mainita myös hänen uusimmasta romaanistaan, joka julkaistiin Italiassa marraskuussa. Se on nimeltään La vita bugiarda degli adulti eli ”Aikuisten valheellinen elämä”, ja sen suomennos julkaistaan lokakuussa – kyseessä onkin sitten syksyn 2020 uutuuskirja. Se on minulle ja varmasti monelle muulle Ferrante-fanille tämän vuoden odotetuin kirjatapaus.

Syksyn 2020 uutuuskirja

 

Milo Manara: Caravaggio: Armahdus

Maaliskuussa ilmestyy sarjakuvaromaani Caravaggio: Armahdus (Le Caravage: La Gracé 2019), jonka on tehnyt italialainen sarjakuvataiteilija Milo Manara. Se kertoo taidemaalari Caravaggion elämän loppuvaiheista. Teoksen on suomentanut Jukka Nyman.

Lue kirjasta kustantaja Liken sivuilta

Täytyy myöntää, että Milo Manara on minulle uusi nimi, mikä hävettää nyt, kun olen vähän tutustunut hänen tuotantoonsa. Signore kuvasi häntä minulle sanalla ”mitico”. Jonkinlainen elävä legenda hän onkin, erittäin tunnettu ja monesti palkittu alallaan. En koskaan lue sarjakuvia enkä oikeastaan tiedä, miksi en. Nyt aion muuttaa tapani, sillä Caravaggion hurja hahmo houkuttelee tutustumaan tähän teokseen.

Kirjakaupan sisäkuva

 

Alberto Giuliani: Kuolemattomat

Alberto Giulianin tammikuussa ilmestyvä tietokirja Kuolemattomat (Gli immortali – Storie dal mondo che verrà, 2019) alkaa tilanteesta, jossa Giuliani saa kuulla kaksi ennustusta tulevaisuudestaan. Ne ovat samanlaiset ja ennustavat molemmat hänelle varhaista kuolemaa. Tämä innoittaa Giulianin matkaamaan ympäri maailmaa tutkimassa, olisiko kuolemattomuus mahdollista tulevaisuudessa. Kirjan on suomentanut Leena Taavitsainen-Petäjä.

Lue kirjasta kustantaja Liken sivuilta

Giulianin teos kuulostaa todella jännittävältä, ja aion sen ehdottomasti lukea. Kirjan kuvauksesta tulee minulle vähän sci-fi-fiiliksiä, jotka eivät ole ollenkaan hyvä juttu, mutta uskon, että kirjan henkilökohtaisuus puhuttelee. Lisäksi matkakertomukset kiinnostavat aina. Alberto Giuliani on italialainen toimittaja, valokuvaaja ja ohjaaja ja minulle ihan uusi tuttavuus.

Kirjakaupan kirjat ja uutuuskirjat

 

Maijastina Kahlos: Roomalaiset ja barbaarit

Maijastina Kahlos on historioitsija ja latinisti, joka on kirjoittanut useita yleistajuisia kirjoja antiikin historiasta ja kulttuurista. Hänen uusin teoksensa Roomalaiset ja barbaarit käsittelee roomalaisten ja barbaarien suhteita Rooman valtakunnassa. Kirja ilmestyy maaliskuussa. Tämäpä olisi sivistävää luettavaa! Olen hävettävän huono historiassa. Maijastiina Kahlos on kirjoittanut aiemmin antiikin Rooman viimeisistä päivistä, uskonnoista ja arjesta ja juhlasta. Kirjoihin voi tutustua hänen kotisivullaan.

Lue kirjasta kustantaja Otavan sivuilta

Kirjakaupan kirjahylly

 

+ Paula Hotti: Mustia syntejä

Kesäkuussa ilmestyy kirjailija–toimittaja Paula Hottin Mustia syntejä. Kahvilaesseitä. Siinä kerrotaan Euroopan kahvilakulttuurista ja sen historiasta.

Tämä kahvikirja on listallani jokerina, sillä en tiedä, käsitelläänkö siinä Italiaa – toivon tietysti, että käsitellään ja syytäkin olisi. Italiassa on rikas kahvikulttuuri, jossa on maan sisälläkin variaatiota. Olen itse kirjoittanut pohjoisen Torinon kahvikulttuurista ja eteläisen Napolin kahvikulttuurista. Jokin maininta Italiasta kirjassa ainakin täytyy olla! Jään kieli pitkällä odottamaan.

Lue kevään uutuuksista kustantaja Avaimen sivuilta

Kirjakaupan sisäkuva

 

Vanhemmista kirjasuosikeista voisin antaa myös pari uutuusvinkkiä: Otava julkaisee Mia Kankimäen ihanasta Naiset joita ajattelen öisin (josta kirjoitin täällä) -kirjasta jättipokkarin, ja S&S julkaisee Anton Montin sivistävästä Minne menet, Italia? (josta kirjoitin täällä) -kirjasta äänikirjaversion.

Sitten vaan lukemaan!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *